JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kiwok förlänger emissionen

Kiwok förlänger emissionen

Det går trögt för det svenska medicinteknikföretget Kiwok att locka till sig riskvilligt kapital. Ändå handlar det om mindre än tio miljoner för att få fart på försäljningen av telemedicinsystemet Bodykom. Nu förlängs emissionen.
I höstas gick Kiwok ut med erbjudande om att teckna nya aktier i företaget. Målet var att få in 8,1 miljoner kronor i nytt kapital för att stärka marknadsföringen av Bodykom i Sverige och internationellt.

När teckningstiden löpte ut den 19 december var emissionen långt ifrån fulltecknad, men man gav projektet en ny chans och förlängde teckningstiden till den 31 januari.

Men det räckte bara till hälften av önskat kapitaltillskott. Nu görs en helt ny emission på resterande belopp med en teckningstid som löper ut den sista februari.

Det är snart tio år sedan som logistikingenjören och datakonsulten Anders Björlin beslutade sig för att ta utveckla ett mätsystem för långtids-EKG i realtid på distans.

Hans läkare hade då konstaterat att han drabbats av förmaksflimmer som bland annat resulterat i upprepade korta svimningsanfall.

- Mycket obehagligt, säger Anders Björlin.

Han frågade sin läkare om det fanns teknik som kunde slå larm till läkaren eller sjukhuset när något hände med hans hjärta. Men någon sådan utrustning fanns inte vid den tiden.

- Då ska jag ta fram en sådan åt dig, sa Anders Björlin till sin läkare.

Resultatet blev det mobila EKG-systemet Bodykom, som består av en liten, knappt tändsticksaskstor inspelningsenhet, fem EKG-sensorer att sätta på kroppen och en mobiltelefon som via Bluetooth tar emot EKG-signalerna och sänder dem vidare i femminutersintervall över mobilnätet till Body Kom-servrarna där analysprogrammet tar vid.

Poängen med det mobila EKG-systemet är att det blir billigare för sjukvården när hjärtpatienterna inte behöver besöka sjukhuset för att få EKG-utrustningen fastsatt på kroppen och sedan för att tanka ur EKG-data ur inspelningsdosan.

Med Bodykom räcker det med att gå till vårdcentralen. Mätdata har ju redan trådlöst gått över till Bodykom-servern, bearbetats i Body Koms analysprogram och vidarebefordrats till hjärtpatientens läkare.

- Patienten kan själv markera när något oväntat händer genom att lätt slå på inspelningsdosan. Då markeras händelsen i EKG-protokollet, säger Anders Östlund, vd på Kiwok, till Elektroniktidningen.

Han säger att Kiwok till för bara några år sedan var helt ensamt på marknaden med att digitalt överföra EKG-mätningar i realtid över mobilnätet.

- När vi utvecklade Bodykom-systemet fanns inte mobilappar som det gör nu. Man kan säga att vi skapade den första appen för hälsokontroll på distans, säger Anders Östlund.

Kiwok, med bas i Karlskrona och Stockholm, har ett metodpatent registrerat i USA sedan 2011 och en europeisk CE-märkning av Bodykoms mobilapp och den webbaserade applikationen som hanterar EKG-data på servrarna.

- Det är först nu, när vi fått CE-märkningen, som vi på allvar kan börja sälja Bodykom till sjuvården. Huvudmålgruppen i Sverige är de drygt 70 sjukhus som har hjärtkliniker, säger Anders Östlund.

CE-märkningen är Kiwoks trumfkort mot alla nya hälsoappar som dyker upp. Den ger Kiwok tillgång till sjukhus och vårdcentraler, som kräver CE-märkning på produkter och system som köps in.

- Vi kan nu utveckla Body Kom mot andra användningsområden än EKG, till exempel blodtrycksmätning och blodsockermätning, säger Anders Östlund.

Kiwok deltar i ett treårigt forskningsprogram på KTH, delfinansierat av Vinnova, och har sin utrustning med i två projekt i samarbete med Blekinge Tekniska Högskola.

Så fungerar Bodykom

Fem olikfärgade elektroder fästs på bröstkorgen enligt standardmönstret för att göra en tvåkanals EKG-mätning.

De fem ledningarna ansluts till Bodykom EKG Recorder, en liten elektronisk inspelningsutrustning som levereras av det tyska företaget SR Medizinelektronik. Också den CE-märk. Batteriet klarar 72 timmars drift.

Inspelningsdosan samlar in och komprimerar mätdata från EKG-elektroderna.

Mätdata lagras dels på ett SD-minneskort i dosan, dels skickas det via Bluetooth till Bodykom-appen i mobiltelefonen, en enklare smart mobil från Sony eller Samsung.

Bodykom App lagrar data från inspelningsdosan och skickar vidare med fem minuters mellanrum över mobilnätet till Bodykom Web Server via en gateway från Wireless Independent Provider.

Här dekomprimeras data och skicka vidare till en HP Nonstop server där analys av mätdata görs och eventuella avvikelser meddelas ansvarig vårdgivare med e-post eller sms.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)