JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Personlig cell gör mobilen tusen gånger snabbare

Personlig cell gör mobilen tusen gånger snabbare

Tänk dig att din LTE-mobil har en personlig cell som den inte behöver dela med andra. Då skulle det bli möjligt att se på video med HD-kvalitet även på morgonträngseln i tunnelbanan.
Det är en imponerande demo som Steve Perlman gör när han kör HD-video (1080p) i åtta mobiler samtidigt. Videofilmerna strömmas över ett lokalt LTE-nät med antenner från hans nystartade företag Artemis. De åtta videoströmmarna är alla olika och mobilerna ligger dessutom delvis överlappande.

Steve Perlman är kanske mest känd för WebTV, företaget som gifte ihop Internet med tv-tittande, och som han sålde till Microsoft för en halv miljard dollar år 1997.

I en annan del av demon kör Steve Perlman så kallad 4K-video, det vill säga video med fyra gånger bättre kvalitet än HD, till två tv-apparater. Den här gången går videoströmmarna via LTE-modem och bärbara datorer.

Arbetet med pCell, eller DIDO distributed-input-distributed-output, som tekniken tidigare kallades, har pågått i tio år.

För HD-filmerna använder mobilerna ett frekvensband på 5 MHz medan 4k-videon strömmas över ett 10 MHz brett frekvensband.

Signalerna går via de nya antennenheterna som skapar en liten cell som följer varje mottagare. Men vad som finns under skalet på antennenheten med den tillhörande basstationen pWave är oklart även om styrbara antenner och mimo ser ut att vara en del av konceptet.

I en kortfattade förklaring hävdas det att antennsystem använder interferensen till sin fördel. Istället för att två eller flera signaler, som skickats ut av olika antenner och gått olika långa vägar innan de når mottagaren, antingen förstärker varandra eller släcker ut varandra, kan Artemis antenner kontrollera interferensen så att mottagaren alltid får en förstärkt signal. Och därmed sin egen lilla bubbla med full kapacitet.

Ytterligare en fördel med konceptet är att antennerna inte behöver placeras i höga master utan kan skruvas fast dem där det finns fiberaccess eller där det passar.

Perlman lovar uppåt tusen gånger högre datakapacitet än idag, det är lika mycket som den kommande 5G-standarden siktar på runt år 2020.

Men det finns såklart ett antal hakar som inte besvaras av Perlman.

Den kanske viktigaste är om operatörerna verkligen är beredda att byta ut alla antenner? För det är inte självklart att konsumenterna vill betala så mycket mer än idag för sina mobilabonnemang.

Kapaciteten ser bara ut att öka i nedlänken. Konsumenterna kan fortsätta att använda de LTE-mobiler och LTE-donglar de redan har, med dagens antenn. Bara SIM-kortet behöver bytas.

Och har uppkopplingen av basstationerna, så kallat backhaul, verkligen kapacitet att leverera så här mycket data eller måste även den uppgraderas? Förhållandevis få basstationer är uppkopplade med fiber. Radiolänk är betydligt vanligare och även kopparledningar används i vissa fall.

Inget sägs heller om hur fort mottagaren får förflytta sig. Klarar tekniken snabbtåg eller är det i första hand en lösning för stillasittande eller en sakta gående personer?

Hur som helst ska pCell vara redo för kommersiell lansering i slutet av året.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)