Hit kommer grafeneliten
Direkt efter midsommarhelgen fylls Chalmersområdet i Göteborg med grafenforskare från hela världen. Det är den årliga ”grafenveckan” och för första gången hålls den i Sverige.Upp emot tusen forskare har nio miljarder kronor och tio år på sig att ta det nya, nanotunna kolmaterialet från forskningslabben ut i industrin.
Ingen vet idag exakt vilken industriell tillämpning som blir grafenets stora lyft men man studerar bland annat områden som lätta kompositmaterial, snabb elektronik, fotonik, spinntronik, sensorer, solceller, batterier, bränsleceller och energilager.
Det är detta som världens grafenforskarelit ska diskutera på grafenveckan i Göteborg 23-27 juni i år.
Programmet är inte spikat i detalj, men 30 talare har redan bekräftat att de kommer. Nio talare kommer från amerikanska universitet, fem från Storbritannien, fyra från Tyskland, två från Italien, två från Spanien, två från Nederländerna och övriga från Schweiz, Irland, Österrike, Brasilien, Sydkorea och Taiwan.
Bakom ”bragden” att få EU att låta Chalmers ta ansvar för detta flaggskepp ligger Jari Kinaret, professor i fysik på Chalmers. Det tog ett par år att övertyga EU om att Chalmers var det bästa basen för grafenforskningen och i januari 2013 utsågs Chalmers tekniska högskola till Graphen Flagship.
Och därför hålls Graphen Week för första gången i Sverige. Den första grafenveckan hölls 2008 i Italien. Sedan har Österrike varit värd två gånger, USA, Nederländerna och Tyskland var sin gång. (Länk)
Och Göteborgs stad passar på att välkomna forskarna och erbjuda dem det bästa av den svenska Västkusten. (Länk)