– Vi har ett linecard i världsklass för det, säger Bill Walker, Nordeuropachef.
Företagets definition av IoT är intressant. Man ser det som en utveckling av M2M – därmed kan man tillgodoräkna sig en redan stark erfarenhet på området.
Dessutom separerar man defintionsmässigt mellan IoT och ”Internet of Everything”. Den senare adderar ting som inte själva kan koppla upp sig mot Internet – det vill säga som inte talar TCP/IP – men som är kopplade till eller kan scannas in av ting som är det, exempelvis via rfid eller Bluetooth.
Det som får IoT att hända nu är primärt helt enkelt att kostnaden i kronor och watt för att koppla upp prylar sjunkit. Andra möjliggörare är IPv6 och mogna molntjänster och utvecklingsverktyg.
Katalogen i sig ger ytterligare en definition av IoT ur en komponentdistributörs perspektiv. Här finns kommunikationskretsar – trådlöst, närhåll, mobilnät, trådat, över elkabel. Här finns sensorer – gyron, närhet, fukt, energimätare. Här finns intelligens – gecko-Arm i alla storlekar plus styrkretsar från Microchip och Renesas. Och här finns strömhantering med kretsar för laddning, strömskydd, omvandlare, harvesting och Power over Ethernet. Och analoga kretsar för front end.
Här finns också referenskonstruktioner för att snabbt komma igång med att koppla upp sig – något många konstruktörer ännu ej har någon erfarenhet alls av, enligt Avnet:
- en USB-pinne med en norsk Gecko-Armkrets loggar temperatur och mekanisk spänning
- en puck som får plats inuti ett eluttag kan inte bara bryta spänning på kommando utan mäter också förbrukning via en krets från Cirrus Logic. Kommunikationen med en server sker hjälp av Echelonkretsar via elnätet och uppkopplingen till Internet går via mobilmodem.
Annat IoT-stöd som Avnet erbjuder som inte direkt syns i katalogen är företagets utvecklingssatser, verktyg och hjälpsamma FAE:er.
Man betonar också stödet för säkerhet som finns inbyggt i kommunikationsprodukter från Wyless och Sigfox.