JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensklett grafenskepp nu fullsatt
EU:s forskningssatsning Graphene Flagship, lett av Chalmers, har fått 66 nya samarbetspartners – däribland Ericsson. Därmed ingår 140 organisationer från 23 europeiska länder i projektet. Det avslöjades igår när grafenforskare från hela världen samlades på den årliga konferensen Graphene Week, som i år hålls i Göteborg.
Det vetenskapliga projektet Graphene Flagship är ett av Europas största forskningsinitiativ någonsin. Uppdraget är tydligt. Här ska Europas forskare ta ”supermaterialet” grafen, och besläktade skiktade material, från laboratorier ut i vardagslivet. Därigenom ska ekonomisk tillväxt och nya arbetstillfällen skapas i Europa.

Stort intresse för plats på flaggskeppet
Den konkurrensutsatta ansökningsomgången på 9 miljoner euro lockade 738 organisationer från 37 länder att lämna in sammanlagt 218 förslag. De mottagna förslagen utvärderades på grundval av deras vetenskapliga och tekniska expertisnivå, genomförande och bedömd effekt. De rangordnades av nästan 60 oberoende experter från hela världen.
Igår kom beskedet att projektet – som representerar en investering på 1 miljard euro under de kommande tio åren – ska expandera ytterligare till följd av en konkurrensutsatt ansökningsomgång värd nio miljoner euro. Därmed har 66 nya samarbetspartner bjudits in att ansluta sig till konsortiet.

Ericsson är ensam svensk att ta plats i projektet denna gång. Sverige har därmed total sex deltagare med – förutom Chalmers och Ericsson deltar Chalmers industriteknik, universiteten i Umeå och Linköping samt Karolinska institutet.

En annan intressant nykomling är det belgiska forskningsinstitutet Imec, som under de senaste fem åren byggt upp gedigen kunskap inom grafenområdet.

– Imecs mål är att visa att grafen kan utgöra basen för optoelektroniska kretsar, exempelvis mycket snabba modulatorer och detektorer , som kan användas i energieffektiva optiska förbindningar, säger Cedric Huyghebaert, som leder Imecs grafengrupp i ett pressmeddelande.

Gårdagens nytillskott representerar 19 länder, varav Bulgarien, Estland, Israel, Tjeckien, Ungern och Vitryssland är nya i konsortiet och Italien bidrog med hela 16 nya partners. Därmed har Italien nu det största antalet deltagare i flaggskeppet tillsammans med Tyskland (23 vardera), följt av Spanien (18), Storbritannien (17) och Frankrike (13).

Mer än en tredjedel av de nya samarbetspartnerna är företag, främst små och medelstora. I det ursprungliga konsortiet var den andelen företag 20 procent. Den trenden tyder, enligt projektansvariga, på ett växande intresse för grafen inom europeiskt näringsliv.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)