JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kista ger Intels IoT ett ansikte

Yanzi

Svenska företag visar Intels IoT-teknik

Tio svenska företag har hittills knutits till Intels ”IoT Ignition Lab Stockholm”. Projektet är en satsning från Intel för att marknadsföra sina processorer till tillämpningar inom Internet of Things.
Här är några företagen som ska hjälpa Intel att synas inom IoT via centret i Kista.
 
Clavister har en säker IoT-gateway som kopplar upp mot mobilnät, inklusive LTE och wifi small cells.

Teliasonera erbjuder IoT som tjänst (”IoTaaS”) och driver M2M-program tillsammans med partners.

Coor använder IoT-teknik bland annat för att rapportera fel via QR-koder och för att mäta lokalutnyttjande i realtid via värmesensorer.

WWF (World Wildlife Fund) sätter rfid-taggar i noshörningshorn och är intresserad av hållbarhetstillämpningar av IoT.

Yoga Systems är ett estniskt företag med plattformar för hem- och byggnadsautomation.

• Forskningsinstitutet Swedish ICT och dess dotterbolag Sics i Kista har arbetat med IoT ända sedan det kallades trådlösa sensornät och är säkert ett huvudskäl till att Intel valde just Kista.

Ericsson arrangerar bland annat hackathon med Intel på temat Molnbaserade IoT-tjänster.

• Organisationen Sustainable Innovation (SUST) arbetar med energieffektivisering inom boende och transport.
Det är inte egen nyutveckling eller forskning om Internet of Things som Intels IoT-satsning i Kista handlar om, utan om att undersöka och demonstrera hur företagets existerande produkter kan tas i bruk.

Att göra detta i samarbete med spetsföretag inom området är ett smart knep. Intel får inte bara PR utan också teknisk återkoppling.

Samarbetet var redan igång innan centret invigdes den 4 juni. Redan tre månader tidigare hade stadsplaneringskonsulten Tyréns installerat ett system för så kallad Building Information Modeling (BIM) i Intels lokaler.

Per Bjälnes från Tyréns demonstrerar under invigningen. Han mobilskannar QR-koder på en brandsläckare, en termometer och en projektor i rummet. Detta ger honom Internet-adresser till var och en av prylarna.

På skärmen får han upp ett användargränssnitt med felanmälningsformulär, skötselråd, statusinformation och styrning. En annan möjlighet är att vandra runt i Intels lokaler i en 3D-karta med byggnadens alla uppkopplade ting tydligt markerade.

BIM är ett av de områden som får en vitamininjektion av IoT-utvecklingen. Byggnader kan börja hålla rätt på sina egna inventarier och integrera sig med IT-system för ritningar, scheman, kostnadsuppskattningar och energihantering.

IoT Ignition Lab ger de samarbetande företagen en avundsvärd länk direkt in i Intel. Kistaföretaget Yanzi kan exempelvis redan demonstrera produkter kring Intels färska processor Quark.

– Jag har en direktlinje till Christian Morales, konstaterar Yanzis affärsutvecklare Niclas Sahlgren nöjt.

Yanzi Networks har funnits sedan 2002. Företaget har ett eget litet trådlöst 6lowpan-kort som kör Sics operativsystem Contiki och låter Yanzis lösningar för sensorsystem arbeta med IP-protokollet hela vägen ner.

Kortet sitter i en samling sensornoder uppsatta på väggen. Noderna pratar med en gateway med en Intelprocessor. Men hårdvaran tonar Niclas Sahlgren ner. Innovationen ligger i mjukvaran.

– M2M-lösningar brukade vara dyra, skräddarsydda system som konsulter tog fram. Vi har tagit fram ett generellt system som kan installeras av vem som helst på en halv dag, säger Niclas Sahlgren.

Med tanke på det berg av uppkopplade prylar som enligt prognoserna ligger framför oss – 50 miljarder år 2020 säger Intels powerpoint, 200 miljarder säger en annan powerpoint – torde självinstallation vara ett vinnande koncept.

Också användandet av Yanzis system är smidigt. Gate­wayen kopplar direkt upp sig mot din dator när du närmar dig, och redan existerande äldre Yanzi-installationer kan förses med helt nya funktioner genom att mjukvaruppdateringar rullas ut.

Yanzi går inte med vinst ännu. En bra kund som demonstrerar potentialen är Cramo via vilken Yanzis sensorsystem installerats på 60 byggarbetsplatser Sverige runt. Niclas Sahlgren klickar sig fram till direktströmmad video från en byggarbetsplats. Han kan öppna grinden på bilden direkt i mobiltelefonen om han vill.

Det finns mycket ­energivins­ter att göra på svenska byggarbetsplatser. Inledningsvis håller Cramos kunder på kartlägga sina behov för att vid nästa bygge kanske slippa rusa iväg och hyra en dedikerad, förmodligen överdimensionerad kabel för 1,5 miljoner kronor.

Att Intel kan marknadsföra sig i molnänden av IoT är ingen överraskning. Det är en lågt hängande frukt med tanke på företagets marknadsdominerande processorer.

Mer spännande är försöket till inbrytning i IoT-världens ändnoder. Här kommer Intel att få kämpa betydligt hårdare. Förhandstipset pekar snarare ut systemkretsar från det omfattande Arm-ekosystem som dominerar i inbyggda system idag.

Men i höstas lanserade Intel den strömsnåla x86-familjen Quark. IoT och elektroniska accessoarer var de två uttryckliga tillämpningar Intel nämnde i lanseringen.

Intel själv visar i Kista upp ett ”City Sense Development Kit” byggt kring Quark-kortet Galileo och några gassensorer. På en stor världskarta finns sensorer markerade och kan läsas av med ett klick.

Ett mål med projektet är att undersöka hur allmänheten kan hjälpa till att bygga IoT-nätet – exempelvis via sensorer i sina mobiler eller genom att rapportera överfyllda soptunnor via en app. Så kallad ”gameification” kan bli en nyckelteknik – att ge lekfulla belöningar till samarbetande medborgare.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)