JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Slog vad – hittade nytt sätt producera grafen

InterSlog vad – hittade nytt sätt att ta fram grafen

Det krävdes ett vad för att övertala forskaren att ens testa metoden. Hon förlorade vadet – metoden fungerade! Det oväntade resultatet öppnar en möjlighet till industriell tillverkning av grafen.
Den bästa sorten av det uppmärksammade materialet grafen, är grafen som består av bara ett skikt kolatomer.

Det är också det grafen som är svårast att tillverka i industriell skala. Men nu tror sig ett gäng amerikanska och japanska forskare vara en metod på spåren.

Historien berättas på vetenskapsorganisation AAAS nyhetssajt Eurekalert.

Metoden går ut på att dra isär flerskiktad grafen till enkelskiktade flagor. Det har gjorts förr. Det nya är att forskarna nu lyckats göra det utan att skada lagren. Metoden kallas interkalation, infogning. Kollagren i grafit dras isär genom att man infogar joner eller molekyler mellan dem.

Detta har man kunna göra ända sedan år 1841. Men bara med hjälp av aggressiva oxiderande eller reducerande molekyler. En av de idag mest använda metoderna uppfanns av en medlem av forskargruppen i Penn State år 1999.

Nyligen upptäckte samma forskare att metoden kunde skikta upp bornitrid. Utan hjälp av en oxiderade agent. Redan detta var en överraskning.

Och eftersom bornitrid liknar grafen tyckte hennes kollega att man skulle ta en rövare och testa om kanske metoden också fungerade på grafen.

Men hon tyckte inte det var värt besväret – så entydig var litteraturen om att det inte skulle fungera.

–Jag tjatade och tjatade men hon sade nej, säger kollegan i tidningen Eurekalert.

– Till slut slog vi vad jag skulle få tio dollar om metoden fungerade och hon skulle få hundra dollar om den inte fungerade.

– Och nu sitter tiodollarssedeln på väggen bakom mig tillsammans med en postit-note där Nina Kovtyukhova gratulerar till min kemiska intuition, berättar kollegan Thomas Mallouk.

Nästa steg är att försöka hitta ett sätt att få upp reaktionshastigheten. Dessutom förmodas metoden kunna användas också på andra intressanta flerskiktade material ”bortom grafen” som forskarna på Penn State kallar dem.

Läs artikeln om resultatet här för 30 euro: "Non-oxidative intercalation and exfoliation of graphite by Brønsted acids"
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)