JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hon chefar över Mediateks IoT-satsning i Europa

Mimmis CleerenHon chefar över Mediateks IoT-satsning i Europa

Elektroniktidningen har talat med Mimmis Cleeren som sitter i Stockholm som Europachef över mobilkretsjätten Mediateks satsning på IoT och intelligenta accessoarer. Den stora målgruppen är makers.
Det som Mediatek är ute efter med sin satsning Mediatek Labs, är Internet of Things och smarta accessoarer. Det är områden som är mycket populära inom den så kallade makers-rörelsen – runt en miljon gör-det-självare inom elektronikområdet.

– Traditionellt har Mediatek jobbat mot stora kunder. Men nu försöker vi bygga ett nytt ekosystem inriktat mot makers, säger Mimmis Cleeren.

Hon har ett förflutet i marknadsföringsroller på bland annat Ericsson, Sony Ericsson, Symbian och Nokia. Sedan i våras jobbar hon på Mediatek.

Sverige har redan en viktig roll i den taiwanesiska mobilprocessorjätten. Alla Mediateks LTE-modem använder ett svenskt basband. Mediatek köpte Linköpingsbolaget Coresonic våren 2012 och fick med detta både en utvecklingsavdelning i Linköping och en global marknadschef med kontor i Stockholm.

Övriga områdeskontor för Mediatek Labs ligger i Taiwan, Storbritannien, Kina och Silicon Valley. Mimmis Cleeren vill inte ge siffror på hur stor den totala satsningen är.

Det finns 300 000 utvecklare som idag jobbar inom olika IoT-projekt, enligt analysfirman Visionmobile, som dessutom spår att de kommer att vara 4,5 miljoner år 2020. Och till dess kommer de enligt Gartner att ha spottat ur sin inte mindre än 26 miljarder Internetuppkopplade prylar.

– Det finns en stor tillväxtpotential inom det här området. Vi tar de första stegen nu, säger Mimmis Cleeren.

Mediatek Aster
Mediatek Aster MT2502
Det som Mediatek Labs försöker locka makers-rörelsen med är en plattform kallad LinkIt. Den är byggd kring vad företaget refererar  till som världens minsta systemkrets för smarta accessoarer – Mediatek Aster, MT2502. Litenhet och strömsnålhet är exakt vad man vill ha i elektroniska accessoarer som Mediatek tror är ett område som kommer att driva IoT framåt. 

I början av oktober besökte Mimmis Cleeren Makers Faire i Rom för att marknadsföra plattformen, och hon var på XDA Devcon i Manchester i slutet av september.

Hjärnan i Linkit är ARM7-systemkretsen Aster – japp, den gamla ARM7-kärnan används fortfarande i nya kretsar. Här körs den i 260 MHz.

Aster innehåller modem för både Bluetooth LE, GSM och GPRS. Huruvida någon av dem utnyttjar den svenska tekniken från Coresonic, vill Mediatek inte avslöja.

Aster innehåller dessutom strömstyrning och  kodare för audio, video och bild. Plus 16 Mbyte RAM och 4 megabyte Flash. Alltsammans 5,4x6,2 mm.

Till Aster kan du koppla en krets som stöder wifi och en annan krets som stöder GPS, Beidou och Glonass. Om det finns Coresonicteknik i någon av dem? Inget svar.

Operativsystemet i Linkit är det gamla realtidsoperativsystemet Nucleus.

Varför inte det populära FreeRTOS? Eller kanske rentav det svenska IoT-operativsystemet Contiki?

– När Mediatek började utveckla Linkit-plattformen var Nucelus det mest stabila och pålitliga rtos:et som fanns tillhanda, säger Mimmis Cleeren.

– I takt med att plattformen växer och vi utökar vår portfölj av Wearables och IoT-erbjudanden, så är det möjligt att vi kommer att överväga andra alternativ för operativsystemkärnan.

Nucleus är inte öppen källkod. Det är heller inte drivrutinerna och mellanvaran i operativsystemet Linkit OS.

All mjukvara i Mediatek Linkit är dock gratis att använda, liksom utvecklingsverktygen, och även kommersiellt. Access till koden kräver däremot en licensavgift.

Utöver att skriva program direkt för LinkIt OS kan du importera och köra program – skisser – för den populära makers-plattformen Arduino. Dessutom stöds Arduinotilläggskort i det första utvecklingskortet för LinkIt, som heter LinkIt One och kostar 79 dollar och går att beställa nu.

Layouten för Linkit One är öppen.

Det forum som öppnats för Mediatek Labs har hittills lockat till sig ett par hundra medlemmar.

Livet efter prototyperna – hur producerar man någonting sjödugligt kring Aster?

– Det är vad vi jobbar på nu. Vår ambition är att kunna tillhandahålla stöd genom hela ekosystemflödet. Vi bygger just nu upp kontakter med partners som  kan hjälpa till med produktifieringen – industridesign, molntjänster och så vidare, säger Mimmis Cleeren.

– Vi kommer att annonsera dem när vi är redo. Vi har ju redan några av de största som våra partners.

Det finns redan kunder som konstruerar kring Aster – bland dem svenska bolag – men inga har ännu annonserats.

– Vi har fått bra gehör. Jag hoppas kunna få ge exempel snart.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)