Skruvade radiovågor kan ge snabbare fiberkommunikation
Det går att klämma in många gånger mer information än idag i ett givet frekvensband men då måste man använda även de komponenter i Maxwells ekvationer som man normalt approximerar bort. Det handlar om rotationen och rotationsmomentet hos radiovågorna. Professor Bo Thidé har fått anslag för att testa tekniken i fiberoptisk kommunikation tillsammans med Fiber Optic Valley.Han har studerat det faktum att radiostrålningen i sig, eller ”radiobeamerna” som han föredrar att kalla dem, inte bara har polarisation utan även polarisationsmoment vilka precis som amplituden och fasen kan överföra information.
– Det är inget som vi hittat på, det finns en mängd artiklar som publicerats i mycket erkända fysiktidskrifter som visat detta. Det vi bidragit med är att få det att fungera på lägre frekvenser med digital teknik, förklarade han i en intervju med Elektroniktidningen 2009 (länk till intervjun där han förklarar tekniken).
En hake med tekniken är att reflektioner påverkar polarisationen på ett oförutsägbart sätt vilket gör att tekniken i första hand lämpar sig för radiokommunikation med fri sikt och för rymdtillämpningar.
Nu tar Bo sitt privata fackbibiliotek med sig och sätter ner bopålarna i Hälsingegården. Därifrån ska han genomföra en förstudie tillsammans med Fiber Optic Valley och Acreo kring användbarheten i fiberoptisk kommunikation.
I uppdraget ingår även att söka forskningsfinansiering för exempelvis EU-programmet Future and Emerging Technologies (FET) med ansökan senast 29 september 2015.