JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Upp till bevis för lågtröskel-cpu:n

Upp till bevis för lågtröskel-cpu:n

”Den kommer aldrig att kunna massproduceras” sade konkurrenten om uppstickaren Ambiqs supersnåla Cortex M4F-processor Apollo. Men nu plockar distributören Future in den i sitt sortiment, och massvolymer lovas till tidigt i sommar.
Moores lag har under några decennier gjort prestandaförbättringar i digitala halvledare till någonting som man förväntar sig. Men det har handlat om stegvis förfining.

Om inte Future har gått på en nit, så står vi nu inför ett rejält skutt ner i CPU-strömförbrukning. En femtondel i viloström och en tredje- eller fjärdedel i aktiv ström i jämförelse med den enligt Ambiq bästa konkurrenten Atmel SAM4L. Det är några av de siffror som Ambiq presenterat.

Spot (Subthreshold Power Optimized Technology) är vad  Ambiq kallar sin konstruktionsmetod. Nyckeln till strömsnålheten är att den arbetar under tröskelspänningen, i ett område som standard-CMOS-digitallogik betraktar som logisk nolla. Därmed blir energiförbrukningen lägre.

Reaktionen från konkurrenten Texas Instruments, har varit att tekniken fungerar i teorin, men att den inte – ”no way” – kommer att fungera i volymproduktion eftersom den är för känslig för processvariationer.

Men volymerna ska komma i juni, lovar Ambiq i en pressrelease. När Elektroniktidningen träffade företaget i slutet av februari så var det "i vår" som gällde som släppdatum.

Huvudnyheten i pressreleasen är att Future Electronics signat upp sig som leverantör.

Genom att välja den standardplattform som Cortex M utgör, har Ambiq öppnat dörren för många erfarna konstruktörer att använda processorn Apollo i både omkonstruktioner och nya produkter.

Ambiqs vd Mark Foley gnuggar händerna när han tänker på IoT och elektroniska kläder och accessoarer.

– Vår Spot-plattform kommer i en tid då efterfrågan exploderar på  små batteridrivna produkter, säger han i pressmeddelandet.

Den begränsande faktorn för Ambiqs marknad är kärnan inte finns för integrering i systemkretsar, utan bara säljs som den fristående kretsen Apollo, i några olika minnesstorlekar.

Future kommer inte bara att marknadsföra Ambiq:s Cortex M4F-krets Apollo, utan också Ambiqs existerande realtidsklockor, som är byggda på samma strömsnåla teknik.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)