JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Dollarn ger glans åt halvledarsäljet i Europa
Försäljningen av halvledarkretsar ökade med 16 procent under årets andra kvartal. Bara Tyskland och Ryssland hade en ensiffrig eller negativ tillväxt. I Norden låg den på hela 31 procent. Detta enligt branschorganisationen DMASS – Distributors’ and Manufacturers’ Association of Semiconductor Specialists – som dock pekar på att den starka dollarkursen har stor del i uppgången.
Den europeiska halvledarförsäljningen har börjat starkt. Under det första kvartalet låg tillväxten på drygt 13 procent, medan andra kvartalet visade på 16 procent. I båda fall jämförs siffrorna med motsvarande kvartal i fjol.

Totalt såldes halvledarkretsar för 1,86 miljarder euro under årets andra kvartal. Å andra sidan har euron tappat cirka 20 procent mot dollarn under året, resonerar DMASS.

– Trots att 16 procent låter som en god ökning, måste vi hålla i minnet att inte allt kommer från ökad efterfrågan eller organisk tillväxt utan från finansiella effekter. Vi kommer att se denna effekt försvagas under loppet av året, säger Georg Steinberger, som är ordförande för DMASS.

Med det i minnet kan vi ändå glädjas över att Norden ökade med 31 procent under det senaste kvartalet, vilket är något bättre än Östeuropa som hade en tillväxt på 29,5 procent. I pengar innebär detta att den nordiska halvledarförsäljningen hamnade på 185 miljoner euro, medan den i  Östeuropa nådde hela 238 miljoner.   

Enbart Israel och Turkiet, som också räknas till Europa, hade en starkare framfart än Norden med 48 respektive 33 procents tillväxt. Hur dessa två länders tillväxt speglar av sig i pengavärde framkommer dock inte eftersom regionerna inte tycks definieras som stora av DMASS, som listar ”major regions” enligt nedan:

• Storbritannien +17% till 153 miljoner euro
• Frankrike +18,3% till 145 miljoner euro
• Italien +13,6% till 183 miljoner euro
• Nordic +31% till 185 miljoner
• Östeuropa + 29 % till 238 miljoner euro.
• Tyskland +5,9% till 546 miljoner euro.
• Ryssland, negativ tillväxt på grund av embargosituation.

– Vi har sett att valutaeffekter påverkar regionerna olika mycket, där Italien och Tyskland uppenbarligen har påverkats mest av den svagare euron. Detta kommer troligtvis att balanseras ut mot slutet av 2015, då skillnaden mellan euron och dollarn kommer att bli ett mindre problem, kommenterar Georg Steinberger, och han fortsätter:

– Det återstår att se hur den europeiska exporten påverkas av försvagade tillväxten i Kina.

Samtidigt bör siffrorna från DMASS tas med en nypa salt. Även om många halvledartillverkare och distributörer är med i organisationen så är medlemslistan långt ifrån heltäckande (länk).

Likaså rapporterar DMASS enbart försäljningen av halvledare till industrin och inte den till persondatorer, vilket visserligen inte har så stor betydelse för exempelvis Norden.




I DMASS ingår följande företag

DistributörerHalvledarföretag 
AngliaAnalog DevicesLattice Semiconductor 
 
 
Arrow
Atmel
Lumileds
Avnet
Avaga TechnologiesMaxim
Digi-Key
Cypress

Micron
EBV Elektronik
Diodes-ZetexNXP Semiconductors
Farnell
Everligh
ON Semiconductor
Futurer Electronics

FairchildOsram Opto Semiconductors
Mouser Electronics
Freescale Semiconductor
Renesas Electronics Europe
Rutronik

Infineon
Rohm Semiconductor
 
IntelSpansion
 
Vishay Semiconductor
 
International Rectifier
(ägt av Infineon)

STMicroelectronic
 Intersil
Texas Instruments
 ISSIToshiba
   Vishay Semiconductor
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)