JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vanliga Arduinokort i industriella styrdatorer

Arduinokort i industriell styrdator

Industrial shields bygger PLC:er (styrdatorer för automation) runt åttabitars Arduinokort kompletterade med hårdvara för att klara industriella krav. Detta är nydanade på mer än ett sätt.
Om du tror att Arduinokort bara är till för hobbyister, så har du fel. Om du tror att de bara är prototypkort så har du också fel. Inuti två nya PLC:er från spanska Industrial shields sitter  Atmega2560-kortet Arduino Mega respektive Atmega32U4-kortet Arduino Leonardo.

Paolo Carnovale
Paolo Carnovale
– Det finns många ingenjörer som redan utvecklar och prototypar på Arduino. Nu kan de industrianpassa sina tillämpningar genom att helt enkelt lägga dem i Industrial shields PLC:er med bara några små ändringar i programkoden, säger Paolo Carnovale på distributören RS Components till Elektroniktidningen.

Korten är inga specialversioner utan exakt samma utföranden som säljs till hobbyister.

Arduinokort  klarar inte industriella krav men Industrial shields har bäddat in dem ordentligt med digitala isolerade in- och utgångar, intern strömförsörjning och fuktskyddad låda.

 
Jo, på insidan sitter vanliga Arduinokort. Klicka för större bild.
 FOTO: Peter Oakes
Utvecklingsmiljön är de vanliga Arduinoverktygen som både är öppen källkod och gratis. I samma öppna anda finns också ett forum (länk) där folk laddar upp och delar lösningar med varandra.

Industrial shields ger dig alltså PLC:er på en standardiserad plattform som heller inte låser in dig hos någon leverantör, vare sig vad gäller hård- eller mjukvaran. Det gäller även gränssnitten, med dessa Arduino-PLC:er kan du lugnt utgå från att du kan göra dig både Internet- och IoT-kompatibel  när det behövs och på ett standardiserat sätt.

Att konstruera mjukvara för en PLC i Arduinos utvecklingsverktyg är också detta ett nytt grepp inom automationsvärlden. På det viset representerar dessa PLC:er en utbrytning från traditionell PLC-utveckling i riktning mot verktyg som är mer mainstream – om automationsvärlden ursäktar! Huruvida det är på gott eller ont beror kanske på varifrån du kommer.
 
En mjukvarukonstruktör som examineras från universitet idag kan C och C++, och har allt oftare numera även direkt erfarenhet av Arduino.  Däremot har man mer sällan kommit i kontakt med automationsvärlden som är något av en udda fågel med sina egna traditionella verktyg och språk.

– Den nya generationen ingenjörer kommer nu att kunna börja utveckla industriella tillämpningar utan att behöva lära sig nya språk, säger Paolo Carnovale.

Som alternativ till Arduinos egna verktyg finns gott om utvecklingsmiljöer som stöder Atmels processorer, om du exempelvis vill ha bättre stöd för utveckling av korrekthetsgranskad kod.

Arduino Leonardo sitter i en modell kallad Ardbox och Arduino Mega sitter i M-Duino. Den senare har Ethernet.

Ardbox finns i fyra olika versioner med upp till 20 IO-anslutningar och M-Duino i sex versioner med upp till 58 IO-anslutningar.

Samtliga har anslutningar för I2C, USB, RS232 och RS485. Modellerna har olika kombinationer av analoga eller digitala in- och utgångar på 10 V eller 24 V och reläutgångar på 240 V och 5 A.

Alla är de DIN-monterbara, strömförsörjs via 12 eller 24 volt och tål arbetstemperaturer från 0 till 45°C.

En paneldator med 10,1" pekskärm från Industrial shields kör Android på öppenkodskortet Hummingbird.
Industrial shields saluför även paneldatorer på öppen hårdvara: 10,1-tums kapacitiva pekskärmar på Raspberry Pi och Hummingboard. 

Paneldatorerna har Ethernet, USB, SPI Serial TTL och I2C och finns i tre modeller med självförklarande namn: Hummtouch Android,  Hummtouch Linux och Touchberry Pi. Den sistnämnda kör Raspbian Linux.

Svensk leverantör av samtliga produkter som nämns ovan, är RS Components.

Videobloggaren Peter Oakes har en trekvart lång recension av PLC:erna på sin Youtubekanal Breadboard (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)