Tekniken har mycket att bevisa och Catapult, Microsofts försök på området med en FPGA från Altera, lyfte bara prestanda med 70 procent för en applikation kring bildigenkänning utan att energiförbrukningen ökade.
Skeptikerna tyckte resultatet var uselt med tanke på den klart större komplexiteten och högre prislappen.
När Qualcomm i förra veckan lierade sig med Xilinx av exakt samma anledning, att accelerera trafiken i datacenter och molntillämpningar utan att energiförbrukningen ökar, ger det trots allt ökad trovärdighet åt tekniken.
Många uppfattade nyheten som ett försök av Qualcomm att ta sig in på servermarknaden, som domineras av Intel och dess x86-teknik, samtidigt som de såg stora svårigheter för Qualcomms Armbaserade serverprocessor.
Kanske var de lite snabba i sina slutsatser, pressmeddelandet från Qualcomm räknar också upp C-Ran som en av tillämpningarna för tekniken och här är Qualcomm en jätte jämfört med Intel.
C-Ran, eller Cloud Radio Access Network, föreslogs av kinesiska forskare så sent som år 2010 och går ut på att flytta den digitala basbandsprocessningen från basstationen till molnet. Orsaken är att processorkapaciteten i basstationen är dimensionerad för extrembelastning vilket sällan inträffar. Genom att flytta den till virtuella servrar i molnet går det att sänka kraven och därmed minska både kostnaderna och effektförbrukningen.
Tekniken bygger på att det inte är allt för långt mellan de två, annars blir fördröjningen för stor. För LTE handlar det om cirka 20 kilometer med en fiberförbindelse.
Analytikern Will Strauss påpekar att C-Ran kommer att bli en stor teknik i framförallt Kina och att Qualcomm har ett bra utgångsläge även om Intel redan dragit igång försök med både kinesiska och koreanska operatörer.