JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Testa dina boendeidéer på KTH-studenter
Bild: Semrén+Månsson

Testa ditt smarta hem på KTH-studenter

På ett år hoppas KTH kunna testa lika mycket i högskolans lägenhetslabb som det skulle tar tio år i en ordinär byggnad att hinna med. Om du har fräscha idéer kring smarta hem bygger KTH just nu kombinerade labb och lägenheter för 300 studenter där du kan testa dina idéer.
Med Live-In Lab hoppas KTH kunna förkorta ledtiden mellan forskningsresultat kring boendelösningar och marknadsintroducering. Lägenheterna börjar byggas nästa år och ska stå klara för inflyttning år 2017 på KTH Campus Valhallavägen.  

Ett stort problem med introduktionen av ny teknik i boende är att procedurerna för verifiering och validering är så lång.

Jonas Anund Vogel
Jonas Anund Vogel
Foto: Peter Larsson
– Saknas verifiering av produkter, det vill säga riktiga tester som resulterar i att produkten eller tjänsten anses som professionell enligt gällande standardavtal, så är det få projektörer eller entreprenörer som vågar föreslå ny innovativ teknik, säger Jonas Anund Vogel,  forskare på avdelningen för Energiteknik på KTH.

– Därmed erhåller fastighetsägare sällan den senaste tekniken i sina bostäder.

Labblägenheter av två typer ska byggas för drygt 300 studenter.  I den ena typen mäts hur ofta folk gör saker, om det är fler än två personer hemma, när de boende är hemma respektive borta, om de sover eller är vakna och när detta inträffar, och så vidare, för att skaffa statistiska underlag.

I den andra testas framtidsteknik – golv som genererar elektricitet när de boende går, fönster som kan ändra form eller är utbytta mot tv-skärmar, fasändringsmaterial för lagring av värme, isolering som kan expandera vid förändrat värmebehov, forskning om den personliga integriteten i energismarta hem, väggar av alger som produceras gas, variabel ventilation, lågspänningsnät  – listan på önskade projekt är lång och kommer både från forskare och  företag inom miljötekniksektorn.

Lägenheterna ska byggas om årligen och är bygglovsbefriade för att medge tester som inte är möjliga inom vanlig bebyggelse. Finansierar gör bland annat byggföretaget Einar Mattsson.

Projektet ska pågå i minst tio år. Cirka 40 forskare och ett tiotal företag är idag involverade, bland dem Ericsson, Einar Mattsson, Semrén & Månsson, Swerod, Wostman, Grunditz Göransson Arkitekter, Belkab och Pinnab Inneklimat.

Fler partners och intresserade aktörer uppmanas att kontakta projektledare Jonas Anund Vogel, alternativt någon annan i styrelsen för KTH Live-In Lab: Hans Lind, Tove Malmqvist, Per Lundqvist eller Lars Nordström.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)