Testa ditt smarta hem på KTH-studenter
På ett år hoppas KTH kunna testa lika mycket i högskolans lägenhetslabb som det skulle tar tio år i en ordinär byggnad att hinna med. Om du har fräscha idéer kring smarta hem bygger KTH just nu kombinerade labb och lägenheter för 300 studenter där du kan testa dina idéer.Ett stort problem med introduktionen av ny teknik i boende är att procedurerna för verifiering och validering är så lång.
Jonas Anund Vogel |
Foto: Peter Larsson |
– Därmed erhåller fastighetsägare sällan den senaste tekniken i sina bostäder.
Labblägenheter av två typer ska byggas för drygt 300 studenter. I den ena typen mäts hur ofta folk gör saker, om det är fler än två personer hemma, när de boende är hemma respektive borta, om de sover eller är vakna och när detta inträffar, och så vidare, för att skaffa statistiska underlag.
I den andra testas framtidsteknik – golv som genererar elektricitet när de boende går, fönster som kan ändra form eller är utbytta mot tv-skärmar, fasändringsmaterial för lagring av värme, isolering som kan expandera vid förändrat värmebehov, forskning om den personliga integriteten i energismarta hem, väggar av alger som produceras gas, variabel ventilation, lågspänningsnät – listan på önskade projekt är lång och kommer både från forskare och företag inom miljötekniksektorn.
Lägenheterna ska byggas om årligen och är bygglovsbefriade för att medge tester som inte är möjliga inom vanlig bebyggelse. Finansierar gör bland annat byggföretaget Einar Mattsson.
Projektet ska pågå i minst tio år. Cirka 40 forskare och ett tiotal företag är idag involverade, bland dem Ericsson, Einar Mattsson, Semrén & Månsson, Swerod, Wostman, Grunditz Göransson Arkitekter, Belkab och Pinnab Inneklimat.
Fler partners och intresserade aktörer uppmanas att kontakta projektledare Jonas Anund Vogel, alternativt någon annan i styrelsen för KTH Live-In Lab: Hans Lind, Tove Malmqvist, Per Lundqvist eller Lars Nordström.