Det har inte gått mer än två månader sedan Intels köp av Altera blev klart. Utåt sett är allt som vanligt men under ytan pågår ett intensivt arbete med att lära känna varandra för att snabba upp utvecklingstakten och ta fram nya produkter, berättar Chris Balough som är ansvarig för systemprodukter på Altera.
– Vi har kvar vårt eget försäljningsteam, våra egna utvecklingsingenjörer och vårt eget marknadsfolk. Även loggan är densamma även om den troligen kommer att ändras till Intel, säger Chris Balough till Elektroniktidningen.
Ett första steg i fusionsriktningen är att det under Alteraloggan numera finns en ”tagline” med texten ”now part of Intel”.
Intel betalade rekordsumman 16,7 miljarder dollar för Altera i fjol men exakt hur företaget ska slå mynt av förvärvet är oklart. Altera var redan en foundrykund till Intel och Intel har använt en av Alteras FPGA:er i en av sina produkter kallad Stellarton.
– De har offentligt sagt att de ska se till att vi kan snabba upp produktutvecklingen.
Köpet innebär att samarbetet kan bli intimare och att Altera – åtminstone teoretiskt – skulle kunna vara med och påverka utformningen av nya halvledarprocesser. Samtidigt är FPGA:er ingen volymprodukt jämfört med processorer, så det är svårt att se det ekonomiskt vettiga i allt för stora modifieringar av nästa generations halvledarprocess.
Men kanske hade fadäsen med Alteras 14 nm-produkter kunnat undvikas med ett närmare samarbete, i varje fall är Chris Balough säker på att det inte ska upprepas på 10 nm respektive 7 nm.
Altera gick ut i början av förra året och lovade att börja sampla Stratix 10 tillverkad i Intels 14 nm-process under hösten 2015. Så blev det inte, trots att Intel kör egna produkter i processen. Chris Balough kan inte svara på när starten blir, men försäkrar att det inte är något fel på processen utan att förseningen enbart beror på Altera.
– Vi har tagit hand om en del av de problem vi haft på 14 nm så att de inte ska upprepas på 10 nm och 7 nm, säger han.
Chris Balough påpekar också att affären gör det lättare för Altera att få full tillgång till Intels resurser och kunnande inom andra områden som byggsätt, opto och kraft.
Vad det här kan leda till är svårt att sia om men ett område som snabbt pekades ut när Intels intresse för Altera blev känt var servermarknaden.
Inom en månad ska det komma en produkt från Intel som innehåller en Xeonprocessor och en FPGA från Altera. Men det projektet startade redan 2014, långt innan köpet. Tänkbara kunder är företag som Amazon, Facebook och Google.
Chris Balough är snabb att påpeka att den nya serverprodukten inte ska ses som ett tecken på att Intel vill ersätta Arm-kärnorna i Alteras systemkretsar med sina egna processorer.
– De har köpt Altera för att de vill att verksamheten ska växa och har hela tiden sagt att det inte finns några planer på att stryka Arm från framtida produkter.
Hur mycket pengar som systemkretsarna genererar för Altera har företaget aldrig kommenterat. Inte heller ärkerivalen Xilinx ger några siffror.
– En sak vi sett är att det tagit längre tid från de första kontakterna till produktionen startat än vad vi är vana vid med FPGA:er.
Chris Balough förklarar skillnaden med att företaget med systemkretsarna – som både innehåller FPGA och processor – kommer in ett mycket tidigt skede i projekten medan kunder som köper konventionella FPGA:er redan gjort en hel del av utvecklingsarbetet när de väl bestämmer sig för vilken FPGA de ska använda.