Optoga, som gör lysdiodsmoduler för tillverkare av armaturer, har inte en tanke på att släppa fotfästet i Arboga, där företaget utvecklar framtidens produkter. I morgon inviger företaget sina nyrenoverade lokaler i den lilla orten mellan Örebro och Västerås. På onsdag i nästa vecka anländer 28 distributörer – fem från Kina – för utbildning.
Svenska Optoga är en doldis, trots att företaget under lång tid utvecklat LED-moduler till stora företag som Volvo, Ikea och Philips.
Visste du exempelvis att Optoga varit med och tagit fram Ikeas storsäljare, LED-arbetslampan Jansjö?
Stefan Larsson |
– Jansjö sitter i varenda barnkammare i Sverige. Ja i hela Europa nästan, och halva USA. Det tänker jag på när jag kommer hem till folk: ”Ja, ja, det där har jag varit med och utvecklat” Det tycker jag är kul, skrattar Stefan Larsson, grundare och vd på Optoga.
Men varje slant har sin baksida. För ett företag som Optoga kanske inte Arboga, eller ens Sverige, är den optimala platsen på jorden ur verksamhetssynvinkel.
– Till och med Ikeas grundare har uttalat sig om oss; att vi borde ligga i Kina, berättar Stefan Larsson.
Och visst har företaget sina tentakler ute i världen. Så gott som allt företaget utvecklar – även medicinska produkter – tillverkas numera i Kina. I Eskilstuna tillverkar företaget testbatcher och mindre serier på några tusen enheter.
Marknaden för LED ökar stadigt och priserna går ner. Det gör också att allt fler företag vill sälja lysdioder därute.
– Vi har ett distributörsmöte varje år. Det eskalerar hela tiden eftersom vi säljer mer och mer på export. Fortfarande är det många som är intresserade av att få ut produkter i mindre volymer som sedan blir stora för oss.
Årets distributörsmöte drar igång om precis en vecka. Under onsdagen anländer 28 distributörer från länder som Kina, Iran, Tyskland och Frankrike till lilla Arboga. I två dagar ska de sedan utbildas och ta del av nya rön inom LED-området.
Men även om Optoga arbetar med distributörer från världens alla hörn och har lagt nära nog all tillverkning i Kina så stannar utvecklingen i Arboga. Där har företaget även lager, försäljning och nio anställda.
– Här tar vi fram nya produkter som vi testkör. När vi väl har beslutat oss för ett koncept så dokumenterar vi alla parametrar och lägger ut arbetet på elektronikutvecklare, plastutvecklare, verktygsmakare och så vidare.
Elektronikutvecklingen sköts av ett annat svenskt företag som Optoga jobbat med i tio år.
Ytterligare ett bevis på den starka anknytningen till Arboga är företagets nyrenoverade kontorslokal – en stationsbyggnad från 1800-talet som invigs i morgon av Arbogas kommunalråd Anders Röhfors.
– Vi har varsamt försökt bibehålla stationsbyggnaden som den en gång var, vacker och ståtlig både in- och utvändigt, säger Stefan Larsson, och han fortsätter:
– I morgon inviger vi vår utställning och den delen som vi har för våra kunder. Nästa steg är att vi börjar bygga ut vårt nuvarande labb med cirka 200 kvadratmeter.
När labbet är klart ska det inrymma nya mätstationer och teststationer för långtidstest. Anledningen till att det krävs ytterligare labbutrymme är nya riktlinjer när det gäller test.
– I framtiden måste vi verifiera enligt en ny norm. Det betyder att vi måste testköra våra produkter mellan 6 000 och 10 000 timmar för att kunna verifiera att de håller en viss kvalitet i minst 50 000 timmar, förklarar Stefan Larsson.