Det finns en uppsjö med val för den som vill koppla upp en produkt eller tjänst till molnet. För att förbättra sikten i IoT-djungeln har Telenor Connexion bett konsultbolaget Northstream att ta fram en vägledning som går igenom för- och nackdelar med olika lösningar.
– Ingen enskild teknik eller lösning är idealisk för alla IoT-lösningar och vissa tekniker kommer att samexistera med andra som ett komplement snarare än en konkurrerande standard. Idag finns dessutom flera aktörer inom respektive teknik som alla försöker bli marknadsledande och etablera sina egna ekosystem. Den nuvarande fragmenteringen på marknaden är inte hållbar i längden och på sikt kommer det att utkristalliseras ett par ledande aktörer, säger Northstreams vd Bengt Nordström i ett pressmeddelande.
Rapporten tar upp traditionella cellulära tekniker för 2G, 3G och 4G, Low Power Wide Area Networks (LPWA) som Sigfox, LoRa och NB-IoT liksom wifi och Bluetooth.
– Telenor Connexion ser en stor potential i LPWA, som möjliggör nya tillämpningsområden utöver de cellulärbaserade applikationer som vi levererar idag. Vi har särskilt höga förväntningar på LPWA-standarden Narrow-Band IoT som vi tror kommer bli en teknik som operatörer över hela världen kommer att etablera, och som därmed kommer att ha höga krav på prestanda och framtidssäkring. Skalfördelarna från ett utbrett användande av NB-IoT skapar ett ekosystem där kostnaderna för uppkopplade enheter kan pressas ner, säger Martin Whitlock som är operatörens teknikchef.
Företaget säger sig blir först i Norden med att använda NB-IoT i stor skala, när företaget i januari 2017 lanserar en pilot för smart parkering i Trondheim tillsammans med Q-Free. Piloten ses som ett första steg mot ett fullskaligt kommersiellt nätverk för IoT i Norge.