JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. MDH-professor får president-stipendium

Fredrik Bruhn ska åka till USA, framtidsforska i artificiell intelligens och kanske skaka hand med Donald Trump. Han har nämligen beviljats ett Eisenhower Fellowships-stipendium, en ära som vederfarits blott en handfull svenskar.

”Fredrik Bruhn” ger 21 träffar i Elektroniktidningens arkiv, där vi genom åren skrivit om honom i egenskap av vd för Unibap, vd för Bruhnspace, vd för ÅAC och professor på Mälardalens högskola.

Meriterna har nu uppmärksammats av den amerikanska ideella organisationen Eisenhower Fellowships (EF), som utsett honom till stipendiat.

Mellan 20 och 25 personer blir årligen EF-stipendiater inom organisationens multinationella program. Av dem har fem varit svenskar sedan år 2000.

Som en första del i stipendiet kommer Fredrik Bruhn i april–maj 2017 att genomföra ett fullt finansierat, sju veckor långt fördjupningsprojekt i USA. Han har valt att studera framtida aspekter av artificiell intelligens.

Fredrik Bruhn

– Min vinkel är att fördjupa mig i förståelsen för risker, möjligheter och tillämpningar av AI för robotik och automation, både militärt och civilt. Inte så mycket tekniken, för den fuskar jag ju med själv här hemma, utan mer sociologiska, demografiska och juridiska aspekter.

– Jag kommer att träffa alla möjliga spännande personer inom olika områden. Dock avslöjar jag inte alla nu. Det får man se om man följer twitter och linkedin under våren, säger Fredrik Bruhn.

Under de sju veckorna kommer han att besöka drygt tio platser. En av dem kommer att vara Vita huset, om traditionerna följs, där han kommer att få skaka hand med presidenten.

Eisenhower Fellowship grundades av en samling affärsmän i USA 1953 för att hedra president Dwight D. Eisenhower. Avsikten är att bidra till fred och framsteg genom att identifiera, stärka och koppla samman innovativa ledare runt om i världen.

– Det är såklart oerhört hedrande och väldigt spännande att uppmärksammas på det här sättet med det globala nätverk som stipendiet ger tillgång till.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)