Tryckknapp, närvarosensor, överhettningsskydd, temperaturmätare och brandvarnare. Det är några av användningsområdena för Jondetechs tunna och billiga IR-sensor som nu är redo för marknaden.
Vägen från Ångströmlabbet i Uppsala till den kommersiella världen har varit långt ifrån spikrak för Jondetech.
Trots att sensorn var färdigutvecklad och det fanns större beställningar gick företaget i konkurs när pengarna tog slut år 2012. Efter en omstart med delvis ny strategi är sensorerna nu redo för volymproduktion.
– Sensorer är bryggan mellan det analoga och digitala och vi ser nya tillämpningsområden växa fram varje dag. Vi ser att potentialen är enorm i takt med att sensorer nu kan byggas in i alla möjliga tillämpningar med allt från intelligenta hem, uppkopplade städer, miljö- och energiteknik, konsumentelektronik, kläder, medicinteknik till säkerhetslösningar mm, säger företagets vd Robert Ekström i ett pressmeddelande.
Och han fortsätter:
– Med vår patenterade IR-sensor går det att skapa applikationer som tidigare inte varit möjliga och inom kort kommer vi kunna presentera den första kommersiella applikationen.
Förklaringen är att sensorn är tillverkad i plast på liknade sätt som flexibla mönsterkort och kan användas utan kapsling. Dessutom är den strömsnål.
Utsignalen är en spänning som är proportionell mot temperaturskillnaden mellan ovan- och undersida. Den infallande värmestrålningen, IR-ljuset, värmer primärt upp ovansidan. Dock är det inte en temperatursensor i traditionell mening utan en sensor som känner temperaturskillnader.
Som ett led i kommersialiseringen ska Jondetech ta in mer kapital.
– Intresset bland investerare är stort men vi är noga med att vi får rätt investerare, säger Robert Ekström.
Läs ett längre reportage från juni 2014 här (länk).