JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mångsidig IR-sensor söker kapital

Tryckknapp, närvarosensor, överhettningsskydd, temperaturmätare och brandvarnare. Det är några av användningsområdena för Jondetechs tunna och billiga IR-sensor som nu är redo för marknaden.

Vägen från Ångström­labbet i Uppsala till den kommersiella världen har varit långt ifrån spikrak för Jondetech.

Trots att sensorn var färdig­utvecklad och det fanns större beställningar gick företaget i konkurs när pengarna tog slut år 2012. Efter en omstart med delvis ny strategi är sensorerna nu redo för volymproduktion.

– Sensorer är bryggan mellan det analoga och digitala och vi ser nya tillämpningsområden växa fram varje dag. Vi ser att potentialen är enorm i takt med att sensorer nu kan byggas in i alla möjliga tillämpningar med allt från intelligenta hem, uppkopplade städer, miljö- och energiteknik, konsumentelektronik, kläder, medicinteknik till säkerhetslösningar mm, säger företagets vd Robert Ekström i ett pressmeddelande. 

Och han fortsätter:

– Med vår patenterade IR-sensor går det att skapa applikationer som tidigare inte varit möjliga och inom kort kommer vi kunna presentera den första kommersiella applikationen.

Förklaringen är att sensorn är tillverkad i plast på liknade sätt som flexibla mönsterkort och kan användas utan kapsling. Dessutom är den strömsnål.

Utsignalen är en spänning som är proportionell mot temperaturskillnaden mellan ovan- och undersida. Den infallande värmestrålningen, IR-ljuset, värmer primärt upp ovansidan. Dock är det inte en temperatursensor i traditionell mening utan en sensor som känner temperaturskillnader.

Som ett led i kommersialiseringen ska Jondetech ta in mer kapital.

– Intresset bland investerare är stort men vi är noga med att vi får rätt investerare, säger Robert Ekström.

Läs ett längre reportage från juni 2014 här (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)