JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mångsidig IR-sensor söker kapital

Tryckknapp, närvarosensor, överhettningsskydd, temperaturmätare och brandvarnare. Det är några av användningsområdena för Jondetechs tunna och billiga IR-sensor som nu är redo för marknaden.

Vägen från Ångström­labbet i Uppsala till den kommersiella världen har varit långt ifrån spikrak för Jondetech.

Trots att sensorn var färdig­utvecklad och det fanns större beställningar gick företaget i konkurs när pengarna tog slut år 2012. Efter en omstart med delvis ny strategi är sensorerna nu redo för volymproduktion.

– Sensorer är bryggan mellan det analoga och digitala och vi ser nya tillämpningsområden växa fram varje dag. Vi ser att potentialen är enorm i takt med att sensorer nu kan byggas in i alla möjliga tillämpningar med allt från intelligenta hem, uppkopplade städer, miljö- och energiteknik, konsumentelektronik, kläder, medicinteknik till säkerhetslösningar mm, säger företagets vd Robert Ekström i ett pressmeddelande. 

Och han fortsätter:

– Med vår patenterade IR-sensor går det att skapa applikationer som tidigare inte varit möjliga och inom kort kommer vi kunna presentera den första kommersiella applikationen.

Förklaringen är att sensorn är tillverkad i plast på liknade sätt som flexibla mönsterkort och kan användas utan kapsling. Dessutom är den strömsnål.

Utsignalen är en spänning som är proportionell mot temperaturskillnaden mellan ovan- och undersida. Den infallande värmestrålningen, IR-ljuset, värmer primärt upp ovansidan. Dock är det inte en temperatursensor i traditionell mening utan en sensor som känner temperaturskillnader.

Som ett led i kommersialiseringen ska Jondetech ta in mer kapital.

– Intresset bland investerare är stort men vi är noga med att vi får rätt investerare, säger Robert Ekström.

Läs ett längre reportage från juni 2014 här (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)