JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 4 juli 2020 VECKA 27

I höstas byggde Tele2 ett stadstäckande Loranät i Göteborg. Nu bjuder företaget in till en tävling där det gäller att dra nytta av den strömsnåla IoT-tekniken.

– Under 2016 har vi sett intresset för Lora explodera, det har resulterat i ett antal aktiva utvecklingsprojekt där Lora-teknologin används, skriver Kenneth Nilsson på Avnet Silica i ett email till Elektroniktidningen.

Företaget är med och stöttar Tele2:s Lora-tävling.

Lora brukar klassas som ett billigt och strömsnålt alternativ för den som vill skicka små datamängder. Radiotekniken utvecklades ursprungligen av Semtech men är numera en öppen standard. Tekniken sorteras in i kategorin Low Power Wide Area Network (LPWAN) och tillåter kommunikation i båda riktningar.

Lora passar bland annat för att läsa av olika mätare men har potential för så mycket mer. Och det är här du kommer in. Tillsammans med ett antal partners har Tele2 satt upp en tävling som ger fri tillgång till nätet inklusive ett startpaket med hårdvara från Microchip plus konton på  PubNub och IBMs IoT-plattform Watson.

– Målet för oss är att få fram ett antal förslag till användningar samt ett enkelt ”Proof of Concept” där man provat det, skriver Kenneth Nilsson.

I ett Lora-nät pratar alla noder direkt med basstationerna som i sin tur är kopplade mot en server. Ändnoderna kan dynamiskt variera datatakten från 0,25 till 11 kbit/s vilket påverkar räckvidden. Data är krypterat från sensor till slutanvändare, inte ens operatören ser kundens data.

Teoretiskt ska räckvidden bli över 15 km. Noderna kan i bästa fall klara sig i tio år utan att byta batteri.

Anmälan till Tele2 IoT Challenge öppnade igår och stänger den 6 februari. Två dagar senare är det kick-off i Göteborg. Den 29 mars utses de tre vinnarna som får gratis tillgång till Loranätet under ett år, fri konsultation plus kontanter upp till 50 000 kronor.

Mer information finns här: (länk).

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)