I höstas byggde Tele2 ett stadstäckande Loranät i Göteborg. Nu bjuder företaget in till en tävling där det gäller att dra nytta av den strömsnåla IoT-tekniken.
– Under 2016 har vi sett intresset för Lora explodera, det har resulterat i ett antal aktiva utvecklingsprojekt där Lora-teknologin används, skriver Kenneth Nilsson på Avnet Silica i ett email till Elektroniktidningen.
Företaget är med och stöttar Tele2:s Lora-tävling.
Lora brukar klassas som ett billigt och strömsnålt alternativ för den som vill skicka små datamängder. Radiotekniken utvecklades ursprungligen av Semtech men är numera en öppen standard. Tekniken sorteras in i kategorin Low Power Wide Area Network (LPWAN) och tillåter kommunikation i båda riktningar.
Lora passar bland annat för att läsa av olika mätare men har potential för så mycket mer. Och det är här du kommer in. Tillsammans med ett antal partners har Tele2 satt upp en tävling som ger fri tillgång till nätet inklusive ett startpaket med hårdvara från Microchip plus konton på PubNub och IBMs IoT-plattform Watson.
– Målet för oss är att få fram ett antal förslag till användningar samt ett enkelt ”Proof of Concept” där man provat det, skriver Kenneth Nilsson.
I ett Lora-nät pratar alla noder direkt med basstationerna som i sin tur är kopplade mot en server. Ändnoderna kan dynamiskt variera datatakten från 0,25 till 11 kbit/s vilket påverkar räckvidden. Data är krypterat från sensor till slutanvändare, inte ens operatören ser kundens data.
Teoretiskt ska räckvidden bli över 15 km. Noderna kan i bästa fall klara sig i tio år utan att byta batteri.
Anmälan till Tele2 IoT Challenge öppnade igår och stänger den 6 februari. Två dagar senare är det kick-off i Göteborg. Den 29 mars utses de tre vinnarna som får gratis tillgång till Loranätet under ett år, fri konsultation plus kontanter upp till 50 000 kronor.