JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk kiselkarbidfabrik blir kinesisk

Norrköpingsbaserade Norstel har under en tid letat kapital för att kunna bygga ut och effektivisera produktionen. Nu köper den kinesiska investeringsfonden Xin Capital bolaget med ambitionen att skala upp tillverkningen av kiselkarbidwafers. Någon köpeskilling anges inte.

BAKGRUND

Allt började 1993 med ett forskningsprojekt på Linköpings universitet kring teknik för att växa epitaxiella kiselkarbidstavar som sedan skivas upp till wafers, basen för komponenter i kiselkarbid. År 2005 ansågs tekniken färdigutvecklad och bygget av fabriken på Händelö, strax utanför Norrköping, startade. Investeringen gick på ungefär 200 miljoner kronor.

Fabriken invigdes i augusti 2006 men processen visade sig inte vara färdig för kommersiell produktion. Efter flera förseningar och ett kapitaltillskott på 140 miljoner kronor, tröt investerarnas tålamod och en företagsrekonstruktion inleddes i juni 2009.

I februari 2010 räddades verksamheten av det statliga riskkapitalbolaget Fouriertransform som köpte 77 procent av verksamheten för 110 miljoner kronor. Under de efterföljande åren har Fouriertransform skjutit till ytterligare minst 257 miljoner kronor och tagit över hela ägandet.

En halv miljard i sjön eller en oslipad diamant som snart visar sitt rätta värde? Den frågan ställde Elektroniktidningen när vi intervjuade Norstels vd Per Zellman för lite drygt två år sedan.

Sedan dess har den förlustbringande verksamheten – som blivit lite av en gökunge för ägaren, det statliga riskkapitalbolaget Fouriertransform – slukat minst 125 miljoner kronor ytterligare. Därmed har halvledarfabriken kostat de olika ägarna uppåt 600 miljoner kronor sedan starten år 2005.

– Det är en åtagande på en till en och en halv miljard kronor att få igång en sån här fabrik, säger Per Nordberg, vd på Fouriertransform.

Fonden har enligt Elektroniktidningens beräkningar stoppat in uppåt 400 miljoner kronor sedan förvärvet i februari 2010. Om investeringen betalat sig vill Per Nordberg inte kommentera.

– Vi skulle utveckla bolaget och idag har de 3-, 4- och 6-tumsskivor som de säljer på den internationella marknaden. Då ser vi att vi fullföljt vår agenda.

Hur mycket den kinesiska investeringsfonden Xin Capital betalar vill han inte kommentera men Norstel är bokfört till 39,8 miljoner kronor. I nästa rapport från Fouriertransform kommer det att framgå om köpeskillingen är högre eller lägre.

Hur som helst så innebär affären att Fouriertransform tar sig ur sitt klart största innehav med äran i behåll. Dessutom får verksamheten en ägare med både ekonomiska muskler och kontakter på den hägrande Kinamarknaden.

– Det har hänt rätt mycket det sista året när det gäller kiselkarbid, framförallt i Japan och USA. Även Infineons förvärv av Wolfspeed har visat på intresset för bredbandsmaterial, säger Per Zellman, vd på Norstel.

Det som framförallt efterfrågas är Schottkydioder i kiselkarbid där det idag finns ett 15-tal tillverkare. Räknat i pengar är det fortfarande små summor det handlar om.

– Vi har större efterfrågan än vi kan klarar av trots att vi kör dygnet runt, säger Per Zellman.

Norstels omsättning landade på knappt 18 miljoner kronor år 2015 samtidigt som förlusten efter skatt uppgick till 65,5 miljoner kronor. Att verksamheten går med förlust förklarar han med att företaget jobbat mycket med produktutveckling och tjänster, inte att automatisera och skala upp processerna.

Det är här som de nya ägarna kommer in. Även om det inte finns några beslut tagna så ligger det i korten att de ska finansiera en utbyggnad av kapaciteten med tillhörande automatisering. De ska också hjälpa till med kontakter i framförallt Kina där Norstel ska starta ett dotterbolag och på sikt troligen bygga en andra fabrik. 

– Det är ett tufft material med potential, det är därför det är intressant att jobba med, säger Per Zellman som blir kvar som vd.
 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)