Förra året blev wearables – bärbar teknik för att mäta prestation och hälsa – den mest populära och ledande hälsotrenden. Det menar en grupp forskare, som nu efterlyser flera mätparametrar och att tillverkarna utvärderar produkterna mer vetenskapligt.
Marknaden för wearables beräknas vara värd många miljarder dollar. Samtidigt är kvaliteten på produkterna inte tillfredsställande, åtminstone inte om de används av elitidrottare. Det menar en grupp forskare som studerat företeelsen.
– De allra flesta ”wearables” är inte vetenskapligt utvärderade och här finns det ett stort behov av att fastställa tillförlitligheten hos de mätdata som de levererar, säger professor HC Holmberg på Nationellt vintersportcentrum vid Mittuniversitetet i ett pressmeddelande.
HC Holmberg är en av forskarna bakom en omfattande genomgången av bärbar elektronik ämnad att mäta prestation och hälsa. Här ingår allt från handledsburna prylar till enheter som integreras i olika klädesplagg och öronburna tillämpningar, så kallade h-earables.
Forskarna menar att de flesta produkter som finns på marknaden övervakar parametrar som längd, avstånd, hastighet och höjdskillnader. En del kan även mäta omgivande temperatur, höjd, neuromuskulär utmattning och mjölksyretrösklar. Däremot fångar de inte in relevanta faktorer såsom viktiga luftfuktighet, vätskestatus och subjektivt upplevda faktorer – data som forskarna anser vara viktiga för att få en heltäckande bild av träningen.
Det forskarna efterlyser är snarare ett system för övervakning som består av olika wearables placerade på optimala platser på kroppen. För att det ska bli verklighet måste tillverkarna börja göra vetenskapliga utvärderingar – information som sedan ska ligga till grund för den framtida produktutvecklingen.
– Det skulle hjälpa aktiva att förbättra sin prestation och minska skaderisken, säger HC Holmberg.
En forskningsartikel i ämnet publicerades i fjol i tidskriften Frontiers of Physiology.Här kan du läsa den (länk).