JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Undervattensrobotar som har längre räckvidd, är smartare, mer uthålliga och dessutom billigare än dagens. Det står på agendan när det svenska forskningscentret Swedish Maritime Robotics Centre (SMaRC) får 100 miljoner kronor i anslag från Stiftelsen för strategisk forskning (SSF).

– Sverige har redan idag en stark position inom området för undervattensteknologi, bland annat med ubåtar i världsklass. Forskningen inom SMaRC säkerställer att vi behåller vår position och är med i täten i övergången till obemannade system, säger Ivan Stenius, centrumföreståndare och universitetslektor på KTH i ett pressmeddelande.

SMaRC är ett en nationellt och tvärvetenskapligt forskningscenter och i projektet som nu får finansiering ingår forskare från KTH, Stockholms och Göteborgs universitet. Industriella partners är Saab, MMT Sweden, FMV och FOI.

Målet är att utveckla nästa generations undervattensrobotar och forskningen kommer att vara tillämpad med fokus på att lösa industrins utmaningar.

– Det kommer ge svensk industri mycket goda möjligheter att expandera på befintliga och nya marknader, säger Ivan Stenius i samma pressmeddelande.

I projektet ingår forskare med väldigt olika bakgrund och specialiteter – de spänner över vetenskaper som oceanografi, marinbiologi och polarforskning.

Som en sammanbindande länk mellan de olika forskningsinriktningar finns därför ett demonstratorprogram där nya algoritmer, metoder och sensorer ska testas i labb och i verkliga miljöer, såsom Östersjön, Nordsjön, Medelhavet och Svalbard.

SMaRC är ett av fyra projekt som får dela på totalt 400 miljoner kronor i anslag inom SSF:s forskningsprogram Industrial Research Centres (IRC). De andra tre ska arbeta med att ge bättre förståelse för hur läkemedel tas upp i kroppen, om biomarkörer för diabetes och om havre.

 

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)