JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Under många år har Kina systematiskt arbetat med att utveckla en egen halvledarindustri. Landet har tröttnat på beroendet av väst, speciellt som avancerade halvledare är hörnstenen i det moderna samhället. Nu är Kina nära målet. Nästa år ska landet fasa in 14-nm-processer, därefter väntar 5-7 nm och så kallade 3D-minnen runt hörnet.

Studerar du tullstatistik ser du att Kina under förra året importerade halvledare till ett värde dubbelt upp mot importen av råolja. Importen av halvledare uppgick till 227 miljarder dollar, medan exporten låg på 61,4 miljarder dollar, enligt Ye Tianchun, chef för mikroelektronikinstitutet under den kinesiska vetenskapsakademin.

Inte många stora nationer skulle acceptera en liknande obalans.

Speciellt inte med tanke på att halvledare är oumbärliga i ett modernt samhälle. Ingen har väl missat att de utgör en central byggsten i allt från datorer, smartmobiler, moderna hushållsapparater, bilar, medicinsk utrustning till smarta elnät, höghastighetståg, robotar och industriella styrsystem.

Samtidigt menar Ye Tianchun att länder i väst aktivt försökt hindra Kina från att skapa egna tekniska genombrott genom att blockera att vissa avancerade komponenter når in i Kina.

Lösningen för Kina har varit att på egen hand bygga kompetens.

Redan vid millenieskiftet tog landets regering fram ett antal riktlinjer för utvecklingen av IC-industrin. Åtta år senare pekade den ut vissa nyckelområden för den egna utvecklingsstrategin – där ingick hårdvara, mjukvara och utrustning för storskalig produktion.

För tre år sedan sjösattes investeringsfonden Big Fund – regeringen satsade då motsvarande 18,03 miljarder dollar på att utveckla landets halvledarindustri.

Och nästa år står Kina redo att börja tillverka halvledare i 14 nm, avslöjar Ye Tianchun.

Men det är bara början. Förra året drog en i raden av femårsplaner för landets halvledarutveckling igång. Lyckas den kommer Kina att ha 5-7 nm-processer och 3D-minnen i sin hand år 2020.

Och om Ye Tianchun har rätt så kommer åtminstone ett av världens största halvledarföretag ha sina rötter i Kina år 2030.

 

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)