JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Smart pillerask för unga närmare pilottest

Uppstartsföretaget Pilloxa har skapat en pillerask med inbyggda sensorer. Den är kopplad till en app i mobilen och varnar användaren när hon eller han missat att ta sin medicin. Förhoppningen är att rädda liv, i första hand bland yngre. Nu tar företaget in 2,5 miljoner. Pengarna ska användas till pilottester och etablering på marknaden, rapporterar nyhetssajten Breakit.

Häpnadsväckande nog dör enligt statistiken 3 000 svenskar varje år på grund av felaktig medicinering. Samtidigt är mellan 6 och 16 procent av alla inläggningar på svenska sjukhus under ett år resultatet av felaktig medicinering. Detta kostar stort lidande och kostar samhället 20 miljarder kronor årligen.

Samtidigt har det visat sig att det är unga, inte äldre, som främst har problem med att ta rätt mängd mediciner. En orsak till detta tros vara att unga människor sällan lever lika inrutat som äldre, och ofta inte heller känner sig lika sjuka.

Det är upprinnelsen till Pilloxa – som vill glömma stora, klumpiga medicindosetter.

Istället lanserade företaget i fjol en liten, smart dosett, som via en app i mobilen ser till att patienten tar sina mediciner i tid. Dosan kan också larma vårdpersonal eller anhöriga. Den samlar även information om vilka läkemedel som tas, och har en koppling till ett apotek för leverans av medicin i rätt tid.

En nyemission på 2,5 miljoner kronor har just avslutats, enligt Breakit som avslöjar att ängelinvesteraren Eva Redhe deltog. Hon har tidigare gått in med 1 miljoner kronor i företaget.

Planen nu är att visa att produkten fungerar i en klinisk kontext för att sedan kunna skala upp under 2018, anger Breakit. Till hösten drar därför pilottester och kliniska studier igång på fem sjukhus runt om i Sverige.

Idén till en smart och smidig pillerask riktad mot yngre föddes inom ramen för innovationssatsningen Clinical Innovation Fellowships, där bland annat KTH och KI ingår.

Syftet med Fellowships-programmet är att föra samman olika yrkesgrupper såsom läkare, civilingenjör, ekonom och industridesigner för att de tillsammans ska identifiera behov i vårdens vardag.

 

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)