JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Flex fyller hål med kraft från Ericsson

Den första oktober i år bytte 32 konstruktörer i Kalmar arbets­givare. Flex har köpt hela Ericsson Power Modules – allt från konstruktion och produktledning till fabrik och globala säljkontor. Totalt berörs över 300 personer. I Kalmar är personalen positiv till att ta steget in i ett företag med ett uttalat intresse för kraftkonstruktion.

Henrik Borgengren

– De flesta här är faktiskt väldigt nöjda över det som skett och ser fram emot att gå in i Flex verksamhet. Här är det glada miner, säger Henrik Borgengren, som är platschef för utvecklingsverksamheten i Kalmar.

Flex Power Modules är namnet på den nya enheten – tidigare Ericsson Power Modules.

Förändringen är logisk. På senare tid har Ericsson tydligt markerat att företaget kommer att sälja av olika delar för att fokusera på kärnverksamheten, radio. Samtidigt har en försäljning av kraftdelen legat i luften sedan millenieskiftet, då Ericsson sålde sin energisystemverksamhet till Emerson.

− Jag tror att detta är ett jättebra upplägg. Vi har fått en ägare som är intresserad av att utveckla kraftverksamheten, medan ­Ericsson kan fokusera på sin kärnverksamhet.

Henrik Borgengren har arbetat med forskning och utveckling vid Kalmarenheten i över 19 år. Då var verksamheten inhyst i källaren på Rifa. År 2000 flyttade den till lokalen där den fortfarande ligger kvar. Fast inte länge till.

I april går flyttlasset. Inte långt, utan till nya lokaler i samma hus som idag. De är mer anpassad för verksamheten och dessutom lättare att utöka.

− Vi tror på en tillväxt och det tror jag att även Flex tror på. Det är signalerna vi fått och ett skäl till att företaget köpt oss.

Kalmarenheten utvecklar, konstruerar och tillverkar DC/DC- och POL-omvandlare för matning av asicar, FPGA:er och liknande. Här arbetar konstruktörerna tätt med halvledartillverkare. De bygger hela plattformar, som de verifierar och kvalitetssäkrar i den egna prototypverkstaden.

Matning ner på kretskortsnivå är en verksamhet som Flex tidigare helt saknat i sin kraftportfölj.

− Det hålet ska vi nu fylla. Det är vårt fokus tillsammans med mycket mjukvara som styr hårdvarorna. Det är som ett systemblock som vi hanterar.

När Ericsson lanserade sina första digitalt styrda omvandlarna år 2008 tillhörde företaget pionjärerna inom digital kraft. Numera består sortimentet nästan till häften av programmerbara moduler, som det går att styra och läsa ut data från.

En stor del av standardsortiment har gått till Ericsson. Samtidigt har verksamheten även tidigare varit affärsstyrd. Runt 65 procent har skeppats till externa kunder, både standardkraft och unika lösningar.

− Ericsson har även en kraftavdelning på Lindholmen i Göteborg som bygger vissa unika lösningar för de egna korten. Den ska man inte blanda ihop med våra grejer. Vi har också gjort skräddarsydda moduler, men standardkraft är det vi är stora på, förtydligar Henrik Borgengren.

Framåt kommer verksamheten att rulla på som tidigare inom telekom, medan Flex Power Modules har stora utsikter att växa inom datakom.

− Flex är otroligt stort inom datakomsegmentet, då är det datacenter jag menar, och där räknar vi med att bli ännu starkare i framtiden.

Flex Power Modules omfattar – förutom Kalmarenheten – även företags- och produktledning i Kista med tio anställda, en fabrik liksom en forsknings- och utvecklingsenhet i Shanghai samt globala säljkontor.

Fram till för ett år sedan hade EPM tre forsknings- och utvecklingskluster i samma storleksordning, men innan jul förra året lade Ericsson ner Kistaenheten. Företags- och produktledning finns däremot kvar i Kista, numera på Flexkontoret.

På frågan vad kunderna säger om förändringen svarar Henrik Borgengren:

− Det är svårt att säga. Fram­för­allt har USA-marknaden mottagit den väldigt positivt. Den är också van vid denna typ av uppköp och förändringar.

Enligt Ericsson berör affären drygt 300 personer, anställda och konsulter.

Det saknas officiella uppgifter om EPM:s omsättning, men Elektroniktidningen uppskattar är att den låg runt 500 miljoner kronor innan försäljningen.

Bild i ingress: Jonas Malmberg bygger ihop en labbprototyp för nästa generation av en kraftmodul.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)