JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Amerikanska universitet leker med 6G

240 GHz och 1000 antennlober – det finns ingen teknik som klarar det idag, men projektet Comsenter anser att det är dags att börja experimentera med efterföljaren till 5G.

5G har precis börjat rulla ut, men i Santa Barbara experimenteras redan med dess efterföljare i projektet  Center for Converged TeraHertz Communications and Sensing (ComSenTer).

Projektet startar med en budget på 27,5 miljoner dollar. Bland deltagarna hittar vi en radda amerikanska universitet och campus: Stanford, Berkeley, MIT, Cornell, Santa Barbara, Davis och NYU. 

Pengarna kommer från SRC – halvledarindustrings grundforskningssponsor med pengar från bland annat Intel, Arm, Qualcomm, TSMC, Samsung, Mentor, TI, ADI, Micron och IBM.

Högre datatakter vill vi ha, och därför kommer vi kanske att vilja vrida upp frekvenserna. Från dagens 3,4–3,8 GHz ända upp till 140, 220 och 340 GHz. Ett problem som då accentueras är att höga frekvenser blockeras av byggnader och människor. 

5G-datatakterna kommer initialt att begränsas av att överföring sker i en enda lob. 6G-terminaler ska klara flera vilket kräver tunga beräkningar. De måste också kunna hantera överhettning som orsakas av att komponenterna måste packas tätare i de högre frekvenserna.

Ett av projekten är att skissa på en basstation som hanterar 1000 antennlober parallellt.

Merk Rodwell

– Fyra ytor, var och en med en kapacitet på 250 lober, berättar projektledaren Merk Rodwell och professor på UC Santa Barbara.

– Om var och en av dem ger 10 Gbit/s skulle en ensam basstation kunna överföra 10 terbit/s.

Forskarna har inga illusioner om att det de arbetar med faktiskt kommer att bli 6G-tekniken. De kommer att följa utvecklingen av 5G och notera dess tillkortakommanden och succéer för att förstå vad som kanvara värt att spinna vidare på.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)