Tunnlar, köpcentrum och arenor är tre ställen där mobiltäckningen ofta är dålig. Samtidigt blir operatörerna allt mer motvilliga till att åtgärda problemet.
Nystartade Maven Wireless lösning sänker kostnaden genom att flera operatörer kan dela på utrustningen.
– Efter sommaren ska vi flyga, säger Fredrik Ekström som är vd på Maven Wireless.
Företaget startade för två år sedan och har precis fått de första beställningarna. Utrustningen ska levereras efter sommaren samtidigt som försäljningen förhoppningsvis tar fart och får bolaget att ”flyga”.
Maven Wireless |
Grundat: 2016. Antal anställda: 15. Finansiering: 30 miljoner kr. Ägare: En handfull huvud-ägare och knappt 30 affärsänglar. |
Det är en grupp erfarna radiospecialister som startade Maven Wireless när inlåsningen efter försäljningen av deras tidigare företag, Axell Wireless, gick ut. Axell Wireless sysslade med analoga repeatrar som förstärker mobilsignalerna där täckningen är dålig. I det nya bolaget är produkterna digitala och till största delen andra än rena repeatrar.
Det handlar om system som ger bättre mobiltäckning i tunnlar, köpcentrum och arenor. Produkterna kopplas in till operatörernas basstationer för att sedan överföra signalerna via digital fiber till distribuerade remote-enheter.
Vid en snabb blick liknar tekniken Ericssons radiopuckar, som också ska förbättra inomhustäckning. Men Mavens lösning har högre uteffekt, kan kopplas till valfri typ av antenn och klarar dessutom att sända ut signaler från flera operatörer och flera frekvensband.
– De senaste åren har operatörernas betalningsvilja för inomhustäckning minskat rejält.
Det handlar inte bara om att vi konsumenter inte vill betala mer per månad samtidigt som vi förväntar oss att mobilerna ska fungera när vi är inomhus utan också om att nya byggnader ofta fungerar som skärmade rum med metallfilmer i fönstren. Solen stängs ute men också radiosignalerna.
I Sverige är det än så länge operatörernas ansvar att nätet fungerar inomhus men i andra länder och världsdelar landar allt mer av ansvaret på fastighetsägarna, i varje fall när det gäller kontor och gallerior.
En annan aspekt på problemet är att det i vissa länder, bland annat Spanien och England, vuxit fram bolag som specialiserat sig på att bygga och driva neutrala mobilnät. De så kallade towerbolagen säljer sedan kapaciteten till de olika operatörerna.
– Operatörerna backar tillbaka och vill inte ta alla kostnader.
Bägge trenderna talar för Maven Wireless som utvecklat ett system som förbättrar täckningen och dessutom kan användas av flera operatörer parallellt på alla frekvensband och för i princip alla mobilstandarder. Tekniken kallas DAS, distribuerade antennsystem.
Ta ett köpcentrum som exempel. Där samsas alla operatörer i samma rum med sina utrustningar vilket gör det smidigt att koppla in Mavens system till respektive operatörs basstation.
Hjärtat i systemet är Orion där en stor FPGA sköter jobbet med att omvandla radiosignalerna från operatörerna till digital form så att kapacitetselement kan flexibelt skickas digitalt via fiber till vad som kan liknas vid utbrutna radiohuvuden för att generera täckning.
– Vi har jobbat hårt med att få till en digital fiberlänk som har fyra gånger så hög bandbredd som konkurrerande system, säger Fredrik Ekström.
Varje fiber kan överföra upp till 20 parallella frekvensband.
Orion upptar inte mer än 3U i ett rack trots att den har all funktionalitet och i teorin kan mata upp till 2000 radiohuvuden som kopplas i stjärna, i en ringstruktur eller efter varandra i kaskad.
Radiohuvudena som döpts till Stratus tar den digitala dataströmmen och omvandlar den till rf-signaler. Beroende på modell finns det fyra eller sex frekvensband som kopplas till antenner via koaxialkabel.
– Det största finessen vi fått till är att radiohuvudet, med en uteffekt på 20 W per frekvensband, drar tre gånger mindre ström än andra produkter.
Därmed behövs det inte någon aktiv kylning med fläktar som kan gå sönder eller filter som behöver bytas med jämna mellanrum trots att radiohuvudet drar 360 W när det skickar ut 80 W i radioeffekt.
Det finns också en modell av Stratus med sex frekvensband och en betydligt lägre uteffekt på 1 W per kanal.
– Vi har gjort ett Dohertyslutsteg som linjäriseras över hela frekvensbandet i realtid med hjälp av digitala algoritmer.
Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen. Prenumerera kostnadsfritt! |
Företaget har fått stöd av EU via Eurostarprogrammet, eftersom innovationshöjden ansågs vara stor.
I dagarna lanserar företagen också en ren repeater, ett system som tar emot de utsända radiosignalerna med antennen, förstärker dem och sedan skickar ut dem igen.
Värt att komma ihåg är att den här typen av repeatrar har så hög uteffekt att de kräver tillstånd från den som äger det aktuella frekvensområdet, det vill säga en operatör. Det är alltså inget man bara kan köpa och sedan installera i sommarstugan eftersom de skulle kunna störa trafiken i mobilnätet.
Repeatern fungerar även för radiostandarder som Tetra och GSM-R.
På ritbordet finns också ett koncept kallat Tarantula.
– Det är vårt svar på cloud ran, säger Fredrik Ekström.
Att lägga basbandet i molnet gör att operatörerna inte behöver dimensionera alla basstationer för maximal belastning, istället delar de på gemensam processorkraft som finns i molnet. För operatörerna blir investeringskostnaden lägre samtidigt som de alltid kan erbjuda maximal prestanda till kunderna. Även om cloud ran har demonstrerats är det oklart när det börjar använda i kommersiella nät.
– Vi har tagit patent ett multioperatörssystem med cloud ran. Det är ett koncept, inget vi säljer.
Alla produkter har i huvudsak utvecklats i egen regi även om företaget också använt konsulter.
– Vi har all kärnkompetens. Ett par som kan rf, en mekanist, en handfull mjukvaruutvecklare och kunnande inom digital signalbehandling. Sen behöver man inte utveckla allt själv, det finns standardmoduler man kan använda. För slutstegen har vi haft partnerskap med ett franskt bolag och för vissa algoritmer med ett engelskt.
Maven har nyligen plockat hem de första ordrarna som ska levereras efter sommaren. Tillverkningen görs i kontraktstillerkaren Notes fabrik i estniska Pärnu.
– Nu ska vi expandera säljet. Vi har en person på väg in för Mellanöstern och en i Hong Kong.