JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

I mitten av februari ska en japansk myndighet försöka hacka sig in i 200 miljoner kameror, routrar, och annan uppkopplad elektronik i hem och företag. De sårbara får därefter varningsbrev från sina Internetoperatörer.

Japaner som struntar i att ändra standardlösenordet i sina routrar, nätverkskameror och annan uppkopplad hemelektronik, kommer i fortsättningen att få en sträng påminnelse från sin Internetoperatör.

Att vem som helst kan titta på din privata nätverkskamera är inte bara ett problem för din integritet utan ett problem för hela Internet.  År 2016 hackade sig ett program kallat Mirai in i nätverkskameror genom standardlösenord, och programmerade dem att delta i överbelastningsattacker som indirekt slog ut stora webbtjänster.

Japans cyberattack på japanerna inleds i mitten av denna månad och är därefter planerat att fortsätta under fem år. 

Testet utförs av National Institute of Information and Communications Technology (NICT) som kommer att utnyttja standardlösenord men även ”annan taktik”. Listor med sårbara adresser kommer att delas med Internetoperatörer vars uppdrag det därefter blir att informera sina kunder.

För att kunna genomföra detta penetrationstest, som den här sortens manöver kallas, utan att först be varje enskild systemägare om lov, blev Japan först tvunget att skriva om lagen.

Slarvigt skyddad hemelektronik hotar inte bara cybersäkerheten utan kan även bli ett hot mot fysisk säkerhet, i och med att allt fler uppkopplade system är cyberfysiska.

Idag kan en angripare ta kontrollen över det smarta hemmets ventilation, lås, hushållsmaskiner – och allt som kan kopplas till ett smart vägguttag. I morgon är även bilen uppkopplad.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)