JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kina konkurrensgranskar Ericsson

Ericssons huvudkontor i nordöstra Peking fick nyligen ett överraskningsbesök från landets konkurrensmyndighet som var där för att samla bevis. Det pågår en undersökning om företagets affärsmetoder åtminstone sedan januari.

Historien är den vanliga i sammanhanget – följer Ericsson sina så kallade frand-åtaganden kring telekomstandarder? Det vill säga, går företaget med på rättvisa, rimliga och ickediskriminerande villkor (fair, reasonable and non discriminatory) när det använder sina patenträttigheter i kontraktsförhandlingar?

Frand är ett krav som företag går med på när telekomstandarder spikas och innehåller teknik som de äger patent på. Det är typiskt ett vagt formulerat begrepp i standarderna och därför ofta föremål för tolkningstvister. Då och då förändras praxis när myndigheter väljer att gripa in med egna åsikter. 

Enligt uppgift har en eller flera kinesiska mobiltillverkare inlämnat klagomål till myndigheten om att Ericsson är för girigt i sina  förhandlingar kring 3G- och 4G-licenser.

Ericsson har sedan fyra år en licenstvist med kinesiska Xiaomi och en tvist med TCL sedan augusti. Däremot har Ericsson fått kineiska Oppos signatur under ett licensavtal kring standardpatent, vilket blev känt i januari.

Amerikanska Qualcomm tvingades betala nära en miljard dollar som straff för att ha tagit sig för stora frand-friheter i Kina år 2015. Dessutom fick företaget gå med på att sänka sina priser.

Sedan dess har konkurrensmyndigheten i Kina omstrukturerats. Den som sköter utredningen är inte längre National Development and Reform Commission (NDRC, i engelsk översättning) utan en entitet bildad i fjol kallad State Administration for Market Regulation (SAMR). 

Patentnyhetssajten Iam anser att detta ger undersökningen en extra krydda – den blir en indikator på hur Kinas aktuella offentliga inställning kring licensvillkor ser ut.

Också USA:s och Kinas handelstvist spökar i bakgrunden till utredningen. Kineiska Huawei drabbas av amerikanska handelshinder så en av reflexerna hos en kinesisk myndighet lär vara att tippa vågen till fördel för inhemska företag snarare än utländska.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)