MDGo och UVeye är två nystartade israeliska teknikföretag som Volvo Cars under sommaren investerat i via sin riskkapitalfond Volvo Cars Tech Fund. MDGo är specialiserat på medicinsk AI, medan UVeye utvecklar automatisk utvändig inspektion av bilar för att upptäcka olika skador.
MDGo är specialiserat på medicinsk artificiell intelligens. Med hjälp av avancerad maskininlärningsteknik strävar företaget efter att rädda liv, efter det att en bilolycka skett.
Tanken är att göra automatiserade och omedelbara förutsägelser om typen av skador som räddningspersonalen sannolikt kommer att möta när den kommer till olycksplatsen. Det ska ske genom att kombinera realtidsdata från bilen med medicinsk kunskap. Informationen ska sedan överföras till traumaläkare och räddningspersonal via en molnbaserad plattform.
– MDGo:s teknik syftar till att göra något som ligger oss varmt om hjärtat, vilket är att rädda liv, säger Zaki Fasihuddin, vd för Volvo Cars Tech Fund, i ett pressmeddelande.
Fondens andra investering, Uveye, är likt MDGo baserat i Tel Aviv. Företaget har utvecklat teknik för automatisk utvändig inspektion och skanning av bilar för att upptäcka bucklor, repor och andra skador.
Volvo tittar även på att använda UVeyes teknik för fullständiga exteriöra besiktningar av sina bilar efter att de har lämnat produktionslinorna. En första pilot är tänkt att starta senare i år vid Volvo Cars fabrik i Torslanda.
– Den här typen av avancerad skanningsteknik kan göra det möjligt för oss att ta nästa steg när det gäller kvaliteten, säger Zaki Fasihuddin i pressmeddelandet.
Sedan starten förra året har Volvo Cars Tech Fund fokuserat på att investera i strategiska tekniktrender som transformerar bilindustrin, såsom artificiell intelligens, elektrifiering, autonom körning och digitala mobilitetstjänster.
Några exempel på tidigare investeringsobjekt är Luminar Technologies, som utvecklar avancerad sensorteknik för autonoma bilar, Varjo, som tillverkar augmented reality-headset, Zum, som är en samåkningstjänst för barn, elbilsladdningsföretaget Freewire och Forciot, som utvecklar utskrivbar och töjbar elektronik.