Microsoft påminner försiktigt om att det är fritt fram att addera stöd för dess filsystem ExFAT till Linux. Det är en standard för minneskort – men med en smutsig historia.
Microsoft har med åren blivit allt mer beroende av öppenkodsoperativsystemet Linux, bland annat i sina molntjänster. Företaget uppvaktar öppenkodsvärlden och hoppas att den ska glömma bort de tidigare hatkampanjerna mot Linux. Det har lyckats bra. Företaget har släppts in i öppenkodsorganisationer.
Samtidigt har företaget fortsatt att tjäna pengar på Linux, genom att bland annat kräva licenspengar för teknik i Linuxplattformen Android.
Sharp, Panasonic, SANYO, Sony och Canon är några av de företag som betalat Microsoft för att få använda ExFAT.
Patenten har dock börjat gå ut och det verkar inte som om Microsoft tänker försöka förnya dem. För nu propagerar företaget för att operativsystemet Linux officiellt ska addera stöd för ExFAT.
Om så skulle ske, skulle det hända något magiskt – då skulle ExFAT i praktiken bli garanterat fritt att använda.
Microsoft har nämligen lagt alla sina mjukvarupatent i OIN (Open Invention Network) som är en patentpool för Linux. Även ExFAT-patenten ligger där sedan länge.
Patent som ligger i OIN får inte användas mot Linux, i alla fall inte mot Linuxanvändare som själva är medlemmar i OIN, vilket alla berörda vid det här laget är, eller gratis kan bli.
Så i samma ögonblick som Linux skulle börja stödja ExFAT skulle det i praktiken bli omöjligt för Microsoft att ta betalt för det.
– Det är viktigt för oss att Linuxsamfundet utan några tveksamheter kan använda ExFAT i Linuxkärnan, förklarar Microsoft.
– Därför gör vi Micorsofts tekniska speficikation av ExFAT offentligt tillgänglig.
Microsoft vill själv inte bidra med kod ExFAT, utan föreslår att andra medlemmar ska göra detta.
Lyckligtvis finns redan sådan kod, donerad av Samsung för flera år sedan.
Kanske går det redan att argumentera för att ExFAT redan är skyddat av OIN, eftersom många redan använder den tillsammans med Linux och OIN även täcker ”Linuxrelaterade system och program”?
OIN har drygt 3000 medlermmar.
The Register har en bra teori om varför Microsoft plötsligt tagit detta initiativ. Det framgick i en diskussionsgrupp att rättighetrna kring ExFAT fortfarande var otydliga. Det diskuterades vilka juridiska knappar framför allt Microsoft skulle behöva trycka på. Till slut har nu Microsoft tydligt och klart deklarerat att ExFat i Linux är ok, och dessutom publicerat en specifikation för att underlätta inklusionen.