JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
tisdag 14 juli 2020 VECKA 29

Svenska Ericsson har minst 607 patentansökningar inom självkörande fordon och toppar därmed den svenska patentligan på området. Det är Patent och registreringsverket (PRV) som räknat.

Notera att statistiken för 2017 och 2018 inte är komplett eftersom det finns en sekretsessperiod på 18 månader. Klicka för större bild!

Tvåa är Scania och trea och fyra är Volvo Cars respektive Volvo Trucks. Därefter följer Autoliv, Husqvarna, Electrolux, Veoneer, Saab och BAE Systems.

Patenten täcker bland annat teknik för säkerhet, nätverkskommunikation och konvojkörning. PRV har även räknat in patent på teknik för gasmotorer för hybridfordon.

Enligt rapporten började patentansökningar för självkörande fordon att öka runt år 2011. År 2013 blev det en kraftig ökning, nästan en dubblering, och de efterföljande åren har antalet ansökningar legat på en rätt stabil och hög nivå.

PRV har också gjort en så kallad patentlandskapskarta över vad ansökningarna handlar om. 

– Eftersom det är så pass ny teknik förväntar vi oss ingen stagnering i närtid, utan fortsatt högt antal patentansökningar, kommenterar rapportförfattaren Emma Hedlund.

Såhär skriver hon i rapporten:

Teknikområdet innefattar gränsöverskridande forskning där etablerade fordonsföretag, som är experter på tekniker i själva fordonet, måste samspela med företag inom exempelvis trådlös kommunikation och big data för att möjliggöra att de självkörande fordonen kan interagera med varandra och med omgivningen på ett säkert sätt. 

Husqvarna och Electrolux finns på topplistan eftersom PRV klassificerar självkörande gräsklippare respektive dammsugare som självkörande fordon. Dessutom har Electrolux, noterar Elektroniktidningen efter en snabb googling, experimenterat med autonom transport av kylskåp – kanske resulterade det i några patentinmutningar?

Rapporten bygger på statistik i PRV:s patentdatabas. Den visar vilka de största och mest betydande aktörerna inom de olika områdena är, ansökningstrender över tid, samarbeten och teknikens utveckling. Underlaget består av 2800 patentansökningar under 2011-2018. På grund av den 18 månader långa sekretessperioden för patentansökningar finns en viss eftersläpning för år 2017 och 2018.

Här kan du gratis läsa PRV:s rapport (länk).

Europeiska patentverket (EPO) släppte en liknande rapport som täckte Europa. Också den kan laddas hem gratis (länk).

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)