JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Comeback för Pendulum

I januari 2017 hamnade frekvens- och räknarspecialisten Pendulum Instruments åter i svenska händer när entreprenören Harald Kruger köpte tillbaka verksamheten från franska Orolia. Nu kommer den första produkten som utvecklats av det nygamla bolaget, en distributionsförstärkare för tid och frekvens.

  – Det är kul att det äntligen börjat ske lite nyutveckling. Det har varit en lång period när det inte hände något, säger Staffan Johansson som ägnat hela sitt yrkesverksamma liv åt mycket noggranna frekvens- och tidsinstrument. Först på Philips och sedan på Pendulum.

Han har fyllt 71 men arbetar fortfarande deltid med global marknadsföring och är den som har tagit fram specifikationen för det nya instrumentet.

– Det är sju år sedan vi senast kom med ett nytt instrument.

År 2012 släpptes en förbättrad version av mikrovågsräknaren CNT-90XL vilket blev det sista instrumentet som utvecklades i Bromma innan den svenska verksamheten bommade igen.

Utvecklingen flyttades till Frankrike och USA medan produktionen fortsatte som tidigare i polska Banino, nära Gdansk, hos kontraktstillverkaren Altaria Solutions som ägs av Harald Kruger.

Altaria är också basen i Pendulum 2.0 som Staffan Johansson kallar bolaget. Förutom att tillverka instrumenten har det polska företaget gjort reparationer och kalibrering på uppdrag av Orolia så steget till att börja utveckla är inte så stort som det kan synas.

Att den första produkten blev en ­distributionsförstärkare förklarar Staffan Johansson med att det uppstått en lucka i sortimentet i och med att Orolia valde att lägga ned en äldre moduluppbyggd och rackmonterad distributionsförstärkare.

– Då hade vi inget som kunde distribuera från en central referens till många mottagare på olika ställen.

Den distributionsförstärkare som fanns kvar i sortimentet är utvecklad för punkt-till-punktförbindelser med fiberkabel även om den går att kaskadkoppla till en viss grad på kortare avstånd.

– Dessutom var det en lagom svårighetsgrad som första projekt, för de personer vi anställt för att göra nyutveckling.

Fler instrument är på gång men vad det blir får vi inte veta nu.

– När vi hade utvecklingen i Bromma kom det ett eller två instrument per år.

De två största kundgrupperna är telekombranschen och militären men det finns en lång svans med allt från andra test- och mätföretag till kalibreringslab och oscillatortillverkare som har behov av tid och frekvens med mycket hög noggrannhet. Det handlar både om att generera tids- och frekvenssignaler och sedan distribuera dem till olika system eller lokaler, men också om instrument som mäter och analyserar tid och frekvens.

– Jag har ett exempel från Tyskland där en kund bytte ut flera spektrumanalysatorer i sitt testsystem mot mikrovågsräknare. De tjänade oerhört mycket tid. Med räknaren har du resultatet omedelbart.

Produkterna säljs via ett 80-tal distributörer runt om i världen. Ett undantag är USA där försäljningen sker via en handfull säljrepresentanter.

Omsättningen ligger mellan fem och sex miljoner euro per år.


Säljer åt Orolia

I sortimentet finns också instrument som återskapar och simulerar signalerna från exempelvis GPS-systemet.

Produkterna kom in år 2010 när Pendulum köpte rättigheterna och skrev ett samarbetsavtal med finska Naviva. När Brommakontoret lades ned ett år senare flyttades satellitprodukterna till USA och Orolias dotterbolag Spectracom.

Satellitsimulatorerna ingick dock inte bland de ­produkter som Harald Kruger köpte tillbaka trots att de bär Pendulums logga. Däremot kom man överens om att samarbeta om försäljningen.

– De tyckte vi kände test- och mätmarknaden bättre.

Pendulum fristående satellitsimulatorer medan Orolia säljer dem som en del av ett större testsystem.

 

Upp till två kilometer via fiber

Den modulära distributionsförstärkaren FDA-301 ersätter en utgången produkt men är också förbättrad. Förutom en referensfrekvens klarar den även digitala tidssynkroniseringssignaler.

– Den gamla hade upp till 36 utgångar för koax eller fiber, men jag tror aldrig att vi sålde mer än 12 fiberutgångar per rack. I den nya går det att få 18. Dessutom har den fler funktioner, säger Staffan Johansson.

Distributionsförstärkare används för att ge flera användare tillgång till samma referenssignal. Med fiber kan avstånden vara upp till två kilometer till mottagaren som även den är en FDA-301.

– Det här är för kunder som investerat i en väldigt bra tids- eller frekvensreferens, som Cesium, och inte vill köpa en till för att ha på ett avlägset ställe.

En mångårig kund är Ericsson som har labb utspridda i olika byggnader i Kista och bland annat behöver en stabil 10 MHz-signal som referens.

– Där passar fiber väldigt bra. Den tar inte upp störningar och är inte lika tjock som koax. Dessutom ger den galvanisk isolation.

Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen.
Prenumerera kostnadsfritt!

Det äldre systemet klarade bara smalbandiga referensfrekvenser som exempelvis 10 MHz. Genom att byta filter internt gick det att få andra frekvenser som 2,048 MHz och 1,544 MHz som bägge används av telekomindustrin. Med FDA-301 går det även att överföra digitala tidssynkroniseringssignaler som 1-pps eller IRIG DCLS.

Instrumentet är modulärt med tre kortplatser på baksidan. Det går att få fyra elektriska eller sex optiska utgångar per kort. Korten kan bytas i fält.

Vilka ingångar man vill ha måste bestämmas vid beställningen bortsett från 10 MHz sinus som är standard.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)