JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Ett nytt nanomaterial – där kisel står i fokus – kan öka kapaciteten i batterier med hela 25 procent. Det menar forskare vid Mittuniversitetet, som publicerat resultatet i Scientific Reports.

− Vårt nya anodmaterial består av grafen och kiselnanopartiklar. I våra första försök består materialet av 6 procent kiselnanopartiklar. Detta ökar lagringskapaciteten i hela batteriet med 10 procent, förklarar Manisha Phadatare, doktor i materialfysik, i ett pressmeddelande.

Arbetet har hon bedrivit med Rohan Patil och övriga batteriforskare vid Mittuniversitetet.

Just nu arbetar forskargruppen med att öka andelen kisel i materialet. Siktet är ställt på att nå en kapacitetsförbättring på 25 procent.

Det har varit känt länge att kisel kan öka lagringskapaciteten i litiumjonbatterier, men utmaningen har varit att metoderna inte varit skalbara för industriell tillverkning.

− Vår process för att tillverka nanomaterialet kan skalas upp till industriella nivåer vilket gör att resultaten har relevans utanför det rent akademiska, säger Håkan Olin, professor i materialfysik, i pressmeddelandet.

En annan stor fördel är att råvarorna i stort består av kiselpulver och grafit – det är två miljövänliga och billiga ingredienser. Det är också två ingredienser som gör metoden särskilt intressant för elbilsbranschen.

− Det innebär att varje ökning av lagringskapaciteten kan ge längre körsträcka eller så väljer man att omsätta detta i billigare och lättare batterier, säger Nicklas Blomquist, doktor i materialfysik.

Forskningen har skett i samarbete med Uppsala universitet och D.Y. Patil Education Society University i Kolhapur, Indien. Den har finansierats av Energimyndigheten, Vinnova, STINT, KK-stiftelsen och EU samt ett antal företag – speciellt Vesta Si, 2D Fab och Woxna Graphite.

Här kan du läsa om resultatet, publicerat i Scientific Reports (länk).

Bilden i ingressen visar forskarkollegorna Rohan Patil och Manisha Phadatare.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus