JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Assembler för webbläsaren blir standard

Efter fyra års finslipning har W3C härmed klubbat program­språket Web Assembly, eller Wasm, som en standard för webben. Det lovar mer prestanda och låter dig programmera webbläsaren via C och Rust.

Interaktiva webbsidor programmeras idag i programspråket Javascript. Nu finns ett assemblerliknande alternativ kallat Wasm efter att World Wide Web Consortium (W3C) annonserat det som en standard den 5 december.

W3C är organisationen som också standardiserar webb­läsar­språken HTML och CSS.

W3C pekar bland annat på maskininlärning för att motivera att webben behöver ett språk med högre prestanda än högnivåspråket Javascript. Andra tillämpningar i webbläsaren kan bli exempelvis videoredigering, utökad verklighet och skärmdelning.

Wasm är ett stackbaserat språk. Det exekveras i en virtuell maskin. Du kan skriva program i maskinnära språk som C, C++ och Rust och kompilera dem till Wasm. Du kanske redan har några effektiva sifferkrossarrutiner i någn av dessa språk? Nu kan du med en knapptryckning spara dem i ett Wasm som du sedan kan integrera på en webbsida.

Läs Jim Turleys utmärkta presentation av Web Assembly på EE Journal (länk)!

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)