Sju nya projekt är resultatet av den senaste utlysningen inom innovationsprogrammet Drive Sweden. Fokus ligger på att skapa hållbara transportsystem med hjälp av bland annat nya tjänster, AI samt delade, uppkopplade och alltmer självkörande fordon.
Med de senaste projekten gör Drive Sweden bland annat en ökad satsning på landsbygdstransporter. Här ingår också nya lösningar för anropsstyrd kollektivtrafik, ökad framkomlighet med hjälp av AI och ett mer hållbart transportsystem.
– Genom de nya projekten bygger vi vidare på teknik och kunskap som vi arbetat fram och bryter dessutom ny mark inom flera sektorer, säger Sofie Vennersten, programchef för Drive Sweden i ett pressmeddelande.
Innovationsprogrammet startade 2016. Numera har det över 140 partners som samarbetar för att skapa smarta och hållbara transportlösningar för både människor och gods.
Här är en lista på de nya projekten:
- Intelligent och självlärande trafikstyrning med 3D & AI Projektet syftar till att visa hur nya typer av sensorer och trafikledningsmodeller, kombinerat med AI, kan bidra till bättre framkomlighet och säkerhet i signalstyrda korsningar. En optimering som inkluderar fotgängare och cyklister och inte bara motorfordon.
- Förbättrad trafiksäkerhet genom samordnad användning av sensordata från fordon Projektet kommer att studera hur sensorer på uppkopplade fordon kan bidra till en bättre bild av den aktuella trafiksituationen, för att ge bättre förutsättningar för en kvalitativ trafikstyrning.
- Elektriska delade självkörande fordon i det framtida fossiloberoende transportsystemet Projektet ska skapa en ökad förståelse för hur delade självkörande elfordon kan påverka och komplettera kollektivtrafiken men också hur transportsystemet i stort påverkas utifrån ett hållbarhetsperspektiv.
- Smart landsbygd - autonoma lätta transporter för landsbygd/glesbygd och mindre tätorter Projektet adresserar framtidens transportsystem för glesbygd i form av transporttjänster som bärs av autonoma, elektriska och anropsstyrda markfordon och drönare.
- Självkörande fordon på landsbygd - Möjligheter till bättre tillgänglighet och utmaningar Projektet ska undersöka under vilka förutsättningar självkörande fordon kan erbjuda attraktivare kollektivtrafik på landsbygden och på så sätt bidra till en omställning till ett hållbart transportsystem.
- DELTA: Anropsstyrd kollektivtrafik DELTA är en pilot för anropsstyrd kollektivtrafik med mindre fordon som syftar till att studera och förändra människors beteendemönster kring delade fordon.
- Stockholm Virtual City Projektet ämnar att, med hjälp av kameror på en flotta av taxibilar, samla in information som kan sammanställas till en digital kopia av staden.