JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Forskare vid Uppsala universitet har tagit de första stegen mot ett miljövänligt och säkert batteri som kan laddas på bara några sekunder och dessutom laddas ur mer än 500 gånger. Resultatet har publicerats i tidskriften Angewandte Chemie.

Utgångspunkten i forskningen har varit att ta fram ett batteri som består av de grundämnen som är vanligt förekommande i naturen. Resultatet är ett organiskt protonbatteri med kinoner som det aktiva materialet.

Kinoner är kolföreningar som bland annat förekommer i fotosyntesen. De har förmågan att under upp- och urladdning ta upp eller avge vätejoner, en egenskap forskarna utnyttjat här.

Batteriet som tagits fram i Uppsala kan laddas med en solcell – det kräver alltså ingen avancerad elektronik som exempelvis litiumjonbatterier gör. Det påverkas inte heller av omgivande temperatur.

 – Många känner säkert till att vanliga batterier blir sämre vid låga temperaturer. Vi har visat att det organiska protonbatteriet däremot behåller sina egenskaper, som kapacitet, även vid -24°C, säger Christian Strietzel på institutionen för materialvetenskap vid Uppsala universitet i ett pressmeddelande.

Till elektrolyt har en sur vattenlösning använts. Det ger ett säkert och miljövänligt batteri utan risk för explosion eller brand.

– Det finns fortfarande mycket att vidareutveckla med batteriet innan det kan finnas i människors hushåll, men det nya protonbatteriet som vi har utvecklat är ett stort steg på vägen för att kunna producera hållbara organiska batterier i framtiden, adderar Christian Strietzel i pressmeddelandet.

Här kan du hitta den nypublicerade forskningsartikeln i (länk).

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)