JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Corona bromsar franska mångkärnan

Ett halvårs försening på grund av corona. Det räknar franska Kalray med för den tredje generationen av sin massivt parallella processorarkitektur MPPA.

Självkörande bilar och datacenter – det är fortfarande huvudspåren vad gäller tillämpningar för den franska processorn. Men liksom andra drabbas Kalray av förseningar på grund av corona. 

Det berättar företaget i sin årsrapport för år 2019. Försäljningen av kort med Coolidge – företagets nya processor – beräknas kunna komma igång på allvar först under första halvåret nästa år, ett halvår försenad. Prognosen gäller under förutsättning att  världsekonomin börjar återhämta sig i september. 

Elektroniktidningen följer franska halvledartillverkaren Kalray eftersom det är något så pass spännande som ett europeiskt försök att utveckla en prestandaarkitektur för parallella beräkningar. 

Projektet har starkt stöd av EU som planerar att använda den i nästa generations superdatorer, de som ska passera en triljon operationer per sekund i prestanda.

Kalrays vd Eric Baissus räknar i en pressrelease upp några av de milstolpar som Kalray passerade under 2019. Den tredje generationens MPPA-processor, Coolidge, fanns i provexemplar i november och har sedermera demonstrerats på mässorna CES och Embedded World. 

– Coolidge möter våra förväntningar fullt ut vad gäller kvalitet och prestanda, säger  Eric Baissus.

Utvecklingsverktyg finns och de första Coolidge-kretsarna levereras till kund.

– Den unika situation som branschen står inför nu kastar ingen skugga över våra utvecklingsprojekt i sig, eller över våra strategier. Att de är relevanta på marknaden står mer och mer klart för varje dag, säger Eric Baissus.

En aktuell tillämpning för Coolidge finns i datacentren. Med taiwanesiska Wistron som partner har Kalray utvecklat en lösning för TCP/IP-kommunikation med SSD-minnen enligt protokollet NVMe-TCP.  Lösningen ska användas i intelligenta SSD-lagringsservrar av typen JBOF (Just a Bunch of Flash) som ska sätts på marknaden vid årsslutet.

Wistron är en av världens största tillverkare av datacenterservrar. 

En annan datacenterpartner är franska 2CRSI som använder Coolidge för att bygga konfigurerbara prestandaservrar för datacenter,

Inom området autonoma fordon har Kalray ett viktigt partnerskap med NXP, som använder Kalrayprocessorer i en ny generation av sin självkörningsplattform Bluebox. 

NXP äger 9,95 procent av Kalray efter en investering i fjol på 8 miljoner euro.

Årsomsättningen för Kalray spås passera 100 miljoner euro i mitten av 2023, med förseningen inräknad. 

Antalet anställda ökade under året från 64 till 76. 

 

Det här är Coolidge

Den tredje generationen av den franska parallella 64-bitarsarkiketuren MPPA heter Coolidge och har 80 cpu-kärnor.

Den tillverkas i 16 nm FinFET. På under 20 watt ska den kunna leverera fyra teraflops eller 25 Tops. Det är 25 gånger mer än föregångaren Bostan som tillverkades i 28 nm.

En av nyheterna i Coolidge är att de 80 kärnorna har varsin coprocessor för tensoroperationer. Detta stärker deras neuronnätsprestanda. Enligt Kalray står Coolidge sig väl i prestanda i jämförelse med Nvidias gpu:er som används i självkörningsplattformar. 

NXP använder Coolidge i sin självkörningsplattform Bluebox. Kalray försöker få den uppmärksammad i Autoware och Apollo, de japanska respektive kinesiska ekosystemen för självkörning, i Kina med hjälp av partnern Intron Technology. 

Coolidge behåller stödet för realtid och ISO 26262-certifierad funktionssäkerhet, egenskaper som utnyttjas i Coolidges föregångare i flyg och rymd-tillämpningar.

EU gillar och stöder Kalrays processorer. De ska bli basen i en europeisk exaflopssuperdator – en triljon räkneoperationer per sekund – byggd på europeisk hårdvara. Ett kluster av Kalrays-kärnor ska integreras i en systemkrets. Kalray är själv inte så involverad i superdatorprocessorn, utan den konstrueras av andra projektdeltagare som integrerar Kalrays IP.

Det finns fler som frågar efter möjligheten att använda Kalrays IP i egna kretsar. Intresset beror på arkitekturens skalbarhet, enligt Kalray. Det går att bygga kretsar med olika komplexitet men programmera dem med samma mjukvara.

Kalray odlar sedan tidigare även marknaderna flyg och rymd. Och 5G-nätet börjar bli intressant.

Också inom datacenter kan AI bli aktuellt. Tekniken utnyttjas för att effektivisera datalagring och göra datalagren sökbara på sitt innehåll.

Kalrays fjärde processor kommer att bli version 2 av Coolidge. Den ska dubblera prestanda på AI-coprocessorerna. 

Googles flyttalsformat Brainfloat har fått ett plötsligt och brett stöd bland AI-processormakarna. Men det stöds inte i Coolidge. Och det är fortfarande en öppen fråga om den får stöd i Coolidge 2.

Kalrays femte processor kommer att heta Dolomite och ska bli ett större omtag i arkitekturen. Fokus fortsätter att ligga på prestanda per watt

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)