JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Uppsala har hittat en ny sorts magnetism

Grundämnet neodym – som bland annat ger oss starka magneter – visar sig implementera sin magnetism på ett oväntat och hittills okänt sätt. Det har forskare på Uppsala universitet upptäckt tillsammans med forskare på  Radbouduniversitetet i Nederländerna. 

Magnetismens natur i rent neodym har förbryllat forskarvärlden i mer än ett halvt sekel.  Forskarna har nu visat att den uppstår i en blandning av så kallade magnetiska spiraler.

De kallas spinnspiraler och trasslar lätt in sig i varandra. Det gör att det inte finns ett väldefinierat grundtillstånd. Istället förändras den magnetiska strukturen alltid långsamt över tiden. Beteendet påminner en del om hur atomerna i vanligt glas inte sitter fastfrusna utan ständigt rör sig.

Denna nya typ av dynamisk magnetisk ordning kallas för ett spinnspiralglas. Det är enligt forskarna troligt att den dynamik som spinnspiralglasen uppvisar även kan användas för att beskriva fenomen inom helt andra fält.

Anders Bergman

– Våra resultat visar också att det välstuderade beteendet hos spinnglas kan uppkomma även i material som inte är oordnade, vilket man tidigare trott, säger Anders Bergman, universitetslektor vid institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet.

– Det betyder att det finns drivkrafter bakom dessa fenomen som ännu inte har förståtts helt. Rimligtvis borde det finnas flera andra material än neodym som beter sig som spinnspiralglas.

Neodymmagneter används i allt från mobiltelefoner till vindkraftverk. 

Forskarna har visat att fenomenet spinnspiralglas existerar, och har en grundläggande förståelse av dess orsak. 

Nu ska de gå vidare och förstå ännu mer om drivkrafterna bakom fenomenet. 

Diana Iuşan

– Vi planerar att fortsätta studera neodym, men även andra material som vi tror kan uppvisa liknande beteende, säger Diana Iuşan, forskare vid institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet.

Resultaten fins publicerade i tidskriften Science i en artikel med titieln ”Self-induced spin glass state in elemental and crystalline neodymium”.

Vid Uppsala universitet har forskarna Anders Bergman, Diana Iuşan, Lars Nordström och Olle Eriksson arbetat med studien.

Läs Uppsala universitets pressmeddelande om nyheten! Där finns mer fakta kring Neodym, magnetism och spinnglas. (länk).

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)