Ingen har väl missat kulturens raseri mot svenska beslutsfattare där välkände Jonas Gardell på senare tid tagit taktpinnen. I fredags kom ett första besked om att regeringen förbereder två undantag i restriktionen av folksamlingar på 50 personer – den svenska mässbranschen är dock bortglömd.
Kultureliten har rasat: varför får middagar på flera hundra personer arrangeras, men så fort en trubadur anländer måsta alla föruton 50 personer lämna. Så ungefär formulerade branschen sig – på sistone med Jonas Gardell i spetsen.
Ett stenhårt krav på kultur- och idrottsministern Amanda Linds avgång satte fart på beslutsfattarna, som i fredags kom med ett första positivt besked för kultur- och idrottsutövare. De motiverar undantagen med att ”kulturen och idrotten måste finnas kvar när den här krisen är över”. Samtidigt har mässbranschen lämnats helt utanför, så långt.
– Alla som är verksamma inom mötesbranschen har full respekt för att individens och samhällets säkerhet går först. Vi hade dock hoppats på ett betydligt mer pragmatiskt besked, där fokus ligger på hur väl man kan implementera och upprätthålla säkerhetsåtgärder, säger Carin Kindbom, vd och koncernchef på Svenska Mässan Gothia Towers i ett pressmeddelande.
Just nu ser många inom elektronikbranschen också fram emot att träffas på branschmässan SEE i november.
SEE skulle ha öppnat i maj i år men öppningsdatum sköts på framtiden på grund av pandemin. Förändringen gjorde att SEE nu ska arrangeras parallellt med Embedded Conference Scandinavia den 4–5 november. Då väntas en mix av bland annat hårdvara, mjukvara, kommunikation, AI och design for excellence att dukas upp på Kistamässan.
Men fortfarande, men dryga två månader till start, vet ingen om begränsningen på 50 personer kommer att vara kvar när planen är att ses på SEE i november.
Stockholmsmässan, Svenska Mässan Gothia Towers, Easyfairs och Elmia driver Sveriges största mässanläggningar och tillsamman vädjar de nu om en chans att få visa på att kapacitet finns för att öppna upp för säkra mötesplatser.
De pekar på att de flesta länder i Europa idag tillåter genomförandet av mässor, eller har satt ett datum för när det är tillåtet att åter öppna upp verksamheten. I ett nära samarbete med berörda myndigheter har de enats om vilka rutiner som krävs för att minimera risken för virusspridning.
– Med stora ytor, bästa möjliga vidtagna säkerhetsåtgärder och fastställda flödeskoncept redo, finns utmärkta förutsättningar att på ett tryggt sätt återigen få fart på Sveriges bredaste marknadsplatser som genererar affärer, skapar arbetstillfällen och bygger relationer över näringslivs- och samhällsgränserna, säger Joachim Warnberg, vd, Easyfairs Nordic.
Mässarrangörerna kämpar just nu för att inte helt sonika lämnas utanför av regeringen.
– Vi har en stark önskan om att delta i remissarbetet för att skapa bästa möjliga förutsättningar för svenskt näringsliv i rådande läge, säger Lotta Frenssen, vd Elmia, i pressmeddelandet efter att hon förklarat:
– Mässor har långa ledtider. Genom ett snabbt besked om datum då mässor kan öppna upp räddas en central näringskedja innefattande försäljning, innovationer, affärsutveckling samt alla de besöksnäringseffekter som mötesbranschen genererar.