Amerikanska Nanosys har köpt Lundabolaget Glo som utvecklat en metod för att tillverka lysdioder av nanotrådar. Med köpet ska Nanosys – som utvecklar och säljer kvantljusemitterande material för displayer – accelerera sin utveckling inom displaytekniker baserade på så kallad micro- och nanoLED:er.
För knappt fyra år sedan pumpade Google in 120 miljoner kronor i Lundabolaget Glo – en avknoppning från Lunds universitet där professor Lars Samuelsons forskning resulterat i en kommersialisering av en teknik som gör att man kan styra hur nanotrådar växer på kiselskivor och därmed tillverka mycket små lysdioder.
Nu köps det svenska företaget av Silicon Valleyföretaget Nanosys. Det amerikanska företaget utnämner sig självt till ledande inom utveckling av avancerad kvantprickteknik (quatum dot) fri från tungmetall för användning av displayer. Ingen prissumma nämns.
Enligt prognosföretaget Yole Développement ger köpet Nanosys en unik och bred teknikportfölj för att hantera framtida displaytillämpningar.
– MicroLED är en av de största potentiella bildskärmsteknikerna, men det finns ett problem: kostnad. För att kunna utnyttja denna potential måste microLED-pixlar vara extremt små, ljusa och kostnadseffektiva. Marknaden saknar för närvarande en kostnadseffektiv microLED-lösning med extremt små och ljusa pixlar, säger Eric Virey på Yole Développement i ett pressmeddelande
Yole Développement menar att Glos och Nanosys tekniker är en spännande kombination som kan få denna marknad att ta fart.
– Tillsammans kan vi skapa de minsta, ljusaste och billigaste pixlarna som gör det möjligt för microLED:ar att nå ut på marknaden för vanliga tv-apparater, och öppna dörrarna för nya tillämpningar inom AR, fordonsindustrin och annat, konstaterar Janson Hartlov, vd för Nanosys i pressmeddelandet.
Förutom den nämnda jätteinvesteringen från Google har Glo genom åren tagit in stora summor riskkapital från bland annat familjen Wallenbergs ägarbolag Foundation Asset Management och norska Nano Future Invest.