JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Smygpremiär för Googles eget operativ­system

I en diskret mjukvaruppdatering har Google för första gången tagit sitt eget operativsystem Fuchsia i bruk. Elektronik­tidningen förklarar varför det finns.

Det har nästan varit något av en pinsamhet – världens mest högprofilerade mjukvarubolag har inget eget operativsystem!

När världen ropade efter ett svar på Apple Iphone vispade Google ihop en mix av Linux och Java. Även det bärbara operativsystemet Chrome OS är bara en Linuxversion.

Men nu har framtiden gjort premiär. Googles konsumentprodukt Home Hub – en talande IoT-server – byter ut bottenvåningen mot Google Fuchsia. Home Hub använde tidigare Cast OS, ytterligare en Linuxversion. 

Alla dataingenjörer har gjort motsvarande abstraktionsövning under sin grundutbildning – allt är sig likt i Home Hub och apparna fortsätter att snurra som om inget hänt – omedvetna om att golvet just byttes ut under deras fötter. 

Bytet skedde utan fanfarer. Fuchsia startade som ett smygprojekt några år innan 2016, då det blev offentligt i form av ett öppenkodsprojekt på Github.

Många tror att Google på sikt är intresserat av att byta alla sina app-operativsystem mot Fuchsia. Det finns flera skäl. Att det är Googles eget bygge, är ändå kanske inte avgörande. 

Linux var ett gammalt operativsystem redan när det skapades på 90-talet som en fri version av Unix. Fuchsia OS inkorporerar nyare insikter kring bland annat säkerhet, arkitektur, realtid och energistyrning.

Kärnan är en mikrokärna vilket betyder – får man väl säga – att Google ställt sig på Andrew Tanenbaums sida i hans klassiska debatt om mikrokärnor mot monoliter med Linus Torvalds.

Kärnan Zircon och dess arkitektur kan spåras tillbaka till Haiku, som är en öppen implementering av det beryktade BeOS.

Med Fuchsia OS gör Google även en juridisk omtagning. Att använda James Goslings Java i Android var något som höll på att kosta Google miljarder dollar i en utdragen tvist med databasjätten Oracle. Med Fuchsia OS har Google kunnat ta kontrollen över de juridiska omständigheterna från grunden.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)