JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. En testbädd för edge-kraft långt ut i 5G-näten

Ett samarbete mellan forskningsinstitutet Rise och Luleå tekniska universitet öppnar för edge-experiment i  5G-nät.

– Edge är framtiden. Det är en nyckelteknologi som kommer att bli nästa stora arena för digital innovation. Snart kommer det att finnas en edge-nod i varje kvarter, säger Tor Björn Minde på Rise i ett pressmeddelande.

Edge är ett av de hetaste begreppen just nu samtidigt som det kan betyda allt från att en uppkopplad pryl kan fatta egna beslut till att det finns beräkningskraft och lagringsmöjligheter i olika delar av mobilnäten.

– Vi jobbar med nätverks-edge. Det kan vara lokalt i en industri, vid en basstation, vid ett gatuhörn, i ett fiber-till-hemmet. Ibland kallas edge vid kanten av mobilnäten nära basstationen för deep network edge, skriver Tor Björn Minde i ett email till Elektroniktidningen.

Tilläggas kan att edge i uppkopplade saker som drönare och övervakningskameror ibland kallas device edge. Ofta är de begränsade av batteriet eller beräkningskapaciteten.

– Ytterligare en variant av edge är de mer centrala noderna i mobilnäten som mobiloperatörernas central office datacenter. Längre in i näten kommer de som ligger vid knutpunkter i internet, det är CDN-datacentren.

Rise och LTU har tagit fram ett antal edge-lösningar. De första var en testbädd som invigdes 2019 med en 10-15 kW 2-racks modul.

– Sen har vi byggt en 500 kW-modul med 40 rack (CDN liknande) i ett EU projekt. Vi bygger nu en vätskekyld mindre dubbel ISO-modul med bränsleceller i ett annat EU-projekt.

Vidare finns en halv-racks nod med 12 OCP-servrar med GPU:er som är självförsörjd med kyla. Den behöver bara fiber och 380 V.

– Det är den storleken som vi nu kopplat upp i LTU:s 5G-testbädd och som vi kommer att rulla ut till fler partners och på Rise olika testbäddar.

Tilläggas kan att 5G-nätet i Luleå är av den första generationen, 5G NR, som ger en fördröjning på knappt 10 ms. Det håller dock på att uppgraderas till 5G SA som ger en fördröjning nedåt 1 ms.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)