JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

I början av augusti blev det klart att den tyska mobiloperatören 1&1 kontrakterat japanska Rakuten för att bygga ett mobilnät baserat på Open RAN. 1&1 ser därmed ut att bli först i Europa med ett komplett 5G-nät byggt på Open RAN.

1&1 är Tysklands fjärde mobiloperatör med ungefär tio miljoner abonnenter. Företaget har visserligen ropat in 5G-frekvenser men har inte börjat bygga något nät. Istället baseras verksamheten på ett mångårigt roamingavtal med Telefonica.

Nu är det alltså dags. Valet föll på Open RAN plus att det blir Rakuten som ska göra mycket av jobbet. 1&1 ser därmed ut att ta ifrån Vodofone ledatröjan, den brittiska operatören har hittils varit en av de mest uttalde förespråkarna av Open RAN. Vodafone har en testbädd för Open RAN i Newbury och beslutade i somras att bygga ett testnät med 2500 sajter i Storbritannien.

En av huvudtankarna med Open RAN är att mobiloperatörerna ska kunna pressa kostnaden och öka innovationstakten genom att fritt kunna kombinera produkter från många olika leverantörer. Lösningen ställer dock stora krav på integrationen, att produkterna fungerar ihop som tänkt. Det gäller både interoperabilitet och kommunikation genom hela kedjan.

En av föregångarna har varit mobiloperatören Rakuten som byggt sitt nät på O-RAN-standarden och som gjort mycket av integrationen på egen hand. All den kunskapen samlades i somras i en ny enhet kallad Symphony som tar uppdrag från externa kunder som vill bygga nät baserat på virtualisering och Open RAN.

Ett bevis på att satsningen är seriös är köpet av amerikanska Altiostar första veckan i augusti för en miljard dollar. Tilläggas kan att Rakuten var delägare i Altiostar och att dess mjukvara för virtualisering av radionätet (vRAN) används av Rakuten i företagets mobilnät för 4G och 5G.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus