JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Besvikelse: Ingen exaburk på Top500

Japan behåller topplaceringen på superdatorlistan Top500, med prestanda långt under drömgränsen på en exaflops. Detta efter att amerikanska exadatorn Frontier blivit försenad och de två kinesiska exadatorerna fortfarande inte vill vara med på listan.

Vad gäller novemberupplagan av superdatortopplistan Top500 är de största snackisarna de datorer som – inte – är med.

Två kinesiska datorer passerade drömgränsen på 1 exaflops redan i mars, men de skickade inte in sina resultat vare sig i juni eller nu. Skälen går fortfarande bara att spekulera om. Det enda som står klart är att det handlar om politik och inte om teknik.

Det kan finnas kopplingar till prestige och till säkerhetsfrågor. En, kanske långsökt, förklaring som framkastats är att Kina inte ville hoppa in på förstaplatserna i listan i juni, eftersom de i likhet med alla andra trodde att den amerikanska datorn Frontier skulle ha utklassat dem i denna novemberlista. 

Kina kanske till och med tänker sluta tävla om att komma först på Top500? Mätmetoden som används har blivit mindre relevant, det är alla eniga om. Kanske kan pengarna användas för att optimera superdatorn för andra sorter beräkningar? AI är det främsta exemplet.

Amerikanska datorn Frontier har blivit försenad flera gånger. Bland annat har Intel misslyckats med att leverera processorer på ny processteknik. Den här gången föll den på komponentbristen, vilken drabbat flera av de superdatorer som utvecklas just nu. 

Topp500 publiceras två gånger om året och har under många år varit den officiella topplistan för världens snabbaste datorer. Testet baseras på Linpack, ett kodbibliotek för linjär algebra.

Superdatorsajten Next Platform kallar novemberlistan för rester från en några dagar gammal påskmiddag.

– Du äter för att det är mat och du behöver näring, men önskar att det var nåt mer spännande.

– Det är inte rättvist att Kina inte är med trots att de kört Linpack på två datorer. Det är inte rättvist att Frontier inte hann klart till november 2011, utbrister sajten frustrerat.

Ettan på novemberlistan är samma dator som varit etta sedan juni 2020: Fugaku på japanska institutet Riken. Den använder Armprocessorn A64FX och förbindningen Tofu D – båda från Fujitsu – och presterar 442 petaflop/s vilket är tre gånger mer än datorn på andra plats. 

En nykomling finns bland de tio första. Microsoft har byggt en superdator kallad Voyager-EUS2 i sitt moln Azure. Den använder 48-kärniga AMD EPYC-processorer, Nvidia A100-gpuer och förbindningen HDR Infiniband från Mellanox. Den hamnar på tionde platsen på 30 petaflop/s.

På nästa lista i juni 2022, kommer Frontier att klå Fugaku ”om inget underligt händer”, spår Next Platform. Och antingen den eller den andra amerikanska exadatorn, Aurora, kommer då att ta förstaplatsen. Aurora är planerad att prestera drygt två exaflop/s.

Bilden ovan: Amerikanska energidepartementet hann inte bygga klart sin exaflopsdator Frontier.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)