JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Svenska ljudteknikföretaget Elk har levererat sina första beställningar av betaversionen av sin produkt Aloha – en box och en social app som låter musiker spela live tillsammans över Internet.

Björn
Ehlers

– Ja, vi har skeppat första batchen till kunder i Europa, US och Kanada. Vi har även ett universitet i Australien med i första batchen, berättar Björn Ehlers på Elk.

De kan nu plugga in hörlurar, instrument och nätverksladd i boxen från Elk och spela sedan musik tillsammans över Internet.

Som alla vet vid det här laget – om inte förr så efter pandemins zoomande – är nätmöten förknippade med långa fördröjningar på upp till flera sekunder.

Men det går faktiskt att göra betydligt bättre ifrån sig tekniskt, även över det allmänna Internet. Elk har utvecklat en liten datorbox med realtidsoperativsystem och flera trimmade protokoll. Den är helt fokuserad på audio. 

Utbredningshastigheten sätter en absolut gräns och ju längre avstånd mellan deltagarna, desto längre blir nödvändigtvis latensen. 

Tillämpningen är live-musik, som är ännu mer känslig för synkronisering. Beroende på musikstil, tempo, och annat krävs en total latens på maximalt 20–30 millisekunder för att musikerna ska kunna hålla takten.

Åtminstone i marknadsföringsmaterialet har musiker kunnat ha meningsfulla jamsessions mellan Stockholm och Milano.

Men nu är alltså sanningens ögonblick snart här när de första skarpa kunderna kan börja testa och dela sina erfarenheter. 

En första kundvideo finns online sedan den 8 februari (länk),

Det som skickats ut är en första grupp boxar till de som gjort förhandsbeställningar sedan nästan 1,5 år.

Du kan nu anmäla dig till en andra batch av förhandsbeställningar, som ska kunna levereras i vår. 

– Den kommer att skickas om cirka en månad. Vi har sett en rejäl uppgång i försäljning sedan vi började skeppa, så den kommer nog också sälja slut bara på pre-order ser det ut som, säger Björn Ehlers.

Läs Elektroniktidningens ett år gamla intervju med Elk Audio (länk).

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus