Köper du en LTE-M- eller NB-IoT-komponent från Nordic Semiconductor behöver du inte teckna ett separat licensavtal med kinesiska Huawei. Det här är en spännande utveckling inom en gammal konflikt mellan två olika sätt att resonera kring hur patent ska licenseras.
Nokia, Ericsson och andra skulle inte drömma om att teckna patentlicenser med komponenttillverkare.
De vill ta betalt av dem som tillverkar slutprodukter. Deras produkter kostar mer än komponenterna och då är det lättare att förhandla sig fram till mer betalt.
Men nu har alltså Nordic Semiconductor lyckats teckna ett så kallat komponentlicensavtal med Huawei.
I januari meddelade Nordic att det tecknat ett avtal med Nokia. I det fallet fungerade dock bara Nordic som mellanhand. Nordic och Nokia hade tagit fram ett standardavtal som Nokia kunde teckna med Nordics kunder.
I fallet med Huawei finns bara ett licensavtal – mellan Nordic och Huawei. Med det avtalet täcker kunden in alla sina rättigheter till Huaweis patent och kan använda Huaweis teknik fritt.
Marianne Frydenlund |
– Våra kunder behöver därmed inte signera något med Huawei, säger Marianne Frydenlund till Elektroniktidningen.
Hon är chefsjurist och ansvarig för regelefterlevnad på Nordic.
Licensen gäller Nordics produktfamilj nRF91 som implementerar LTE-M och NB-IoT inom 4G-standarden
Ur Nordics perspektiv är den röda tråden mellan Nokia och Huawei att Nordic vill förenkla patentlicenseringsprocessen för sina kunder. Både avtalet med Nokia och avtalet med Huawei fyller den funktionen.
Men avtalet med Huawei är det ekonomiskt mest intressanta eftersom det tar ställning i striden mellan de som vill se komponentlicensering och produktlicensering.
Huaweimodellen är den som Nordic självt sedan länge förespråkar.
Nordic bedriver förhandlingar med andra patentintressenter inom området, både pooler och patentinnehavare.
– Det finns fler licenserare som uttryckt att de är beredda att diskutera licensering på komponentnivå, och vi diskuterar hur det skulle kunna gå till, säger Marianne Frydenlund.