JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Terranet söker tillverkare av laserscanner

Skulle du kunna tillverka A-samples av en laserscanner?  Svenska Terranet, som utvecklar en säkerhetssensor för fordon, är klar med en design och söker tillverkare.

Laserscannern är en av tre huvudkomponenter i en blivande sensormodul kallad Blincvision. Den har tre komponenter – laserscanner, sensor och datormodul – och nu finns alltså en version av laserscannern som är tillräckligt sofistikerad för att Terranet ska vilja stämpla den som ett A-sample.

Ett A-sample är en prototyp som tagit ett stort steg mot en färdigdesignad komponent. Dock ej med komplett funktionalitet – det blir nästa steg i ett så kallat B-sample.
Men först ska alltså Terranet hitta en partner för tillverkningen av A-samplet.

Det finns tidigare prototyper av hela Blincvision. Men det har handlat om provisoriska konstruktioner med mycket silvertejp. Exempelvis har testerna behövt göras med säkerhetsglasögon på grund av lasern.

Men nu har lasern fått en ny våglängd. Likaså har antalet strålar samt formen ändrats. Linser och mikromekaniska speglar har flyttats. Så lasern kan nu klassas som säker för ögat enligt den internationella standarden IEC 60825-1.

Dessutom har dess precision och funktionella räckvidd utökats. A-samplet är dessutom miniatyriserat och dess scanning sker snabbare än i tidigare prototyper. 

Arbetet med att fastställa specifikationerna för de andra två huvudmodulerna – dator och sensor – fortsätter parallellt och enligt utsatt plan enligt Terranet.

Fungerande prototyper för hela Blincvision ska bli klara under 2023.

– Vi har varit laserfokuserade på att nå våra mål med utvecklingen av scannerenheten. Nu kan vi lägga all vår ingenjörskraft på att utveckla de andra två enheterna, säger Terranets teknikchef Nihat Küçük.

Du kan läsa en intervju med honom i senaste numret av Elektroniktidningen. Det är försent att få det i pappersformat, men om du signar upp dig för en prenumeration här så får du strax en länk till en pdf-version.

I fjol intervjuade Elektroniktidningen Blincvisions skapare Dirk Smits och den bakomliggande tekniken Voxelflow. Den artikeln kan du läsa här.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)