Fem miljarder kronor kostar EU:s första dator med prestanda på en exaflops. Tyskland betalar hälften.
Datorn ska heta Jupiter. Den ska vara i drift nästa år.
Det som hänt är att EU-projektet Euro HPC JU (European High Performance Computing Joint Undertaking) har avtalat med Jülich Supercomputing Centre i Jülich, Tyskland, om att Jupiter ska byggas där.
Euro HPC och Tyskland delar lika på notan som hamnar på 500 miljoner euro.
På Forschungszentrum Jülich, står Tysklands idag snabbaste dator, Juwels, installerad 2018, med en idag blygsam prestanda på drygt 6 petaflops, vilket ger plats 93 på Top500. Europas snabbaste superdator – på plats 3 på Top500 – är Lumi i Kajaani, Finland, på 309 petaflops.
En exaflops är en triljon räkneoperationer per sekund. Det som räknas i sammanhanget är närmare bestämt resultatet på det prestandatest som används för att rangordna datorer på topplistan Top500, vilket betyder att det är under exekverandet av en specifik algoritm som antalet operationer per sekund ska räknas. Inom exempelvis AI-området används algoritmer som lättare klarar ribban på en triljon räkneoperationer per sekund.
Kina var först att passera drömgränsen på en exaflops. Det skedde våren 2021. Kina rapporterade inte in resultaten till Top500-listan, kanske i ett försök att inte irritera USA som av militära skäl saboterar Kinas elektronikutveckling för att Kina inte ska gå förbi USA.
Därför finns idag bara en dator över 1 exaflops på topplistan Top500 och det är Frontier på Oak Ridge National Laboratory, Tennessee, USA, på 1,102 exaflops.
Enligt IEEE Magazine är det inte avslöjat vilken hårdvara Jupiter ska byggas av. Mjukvaruarkitekturen heter Deep Sea och är framtagen av europeiska forskare.
Jupiter kommer att matas med grön energi och spillvärmen kommer att tas tillvara.
Euro HPC kommer att hjälpa till att finansiera ytterligare fyra superdatorer: Daedalus i Grekland, Levente i Ungern, Caspir på Irland och EHPCPL i Polen.